Οικονομία

Πανελλαδική απεργία στον τουρισμό εν μέσω θέρους

Πανελλαδική απεργία στον τουρισμό εν μέσω θέρους
Στον δρόμο βγαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό, καθώς πραγματοποιούν 24άωρη απεργία, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για το καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας που βιώνουν στον κλάδο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ) κάνει λόγο για απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, μιας και τείνει να μετατραπεί σε καθεστώς το μοντέλο του χαμηλού εργασιακού κόστους. Ένα μοντέλο που συνδυάζεται με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα προβλήματα στον κλάδο αναδεικνύονται εν μέσω κορύφωσης της θερινής τουριστικής περιόδου και με όλες τις πληροφορίες να συντείνουν ότι θα υπάρξει νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα για φέτος. Παρόλ’ αυτά οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι οι ίδιοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε αρκετές περιπτώσεις σε συνθήκες εργασιακού «Μεσαίωνα»…

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θεωρούν ότι με τη νέα νομοθεσία διευκολύνονται οι ομαδικές απολύσεις, μέτρο που τους επηρεάζει ιδιαίτερα. Επίσης, γίνεται λόγος για αρπαγή των εισφορών, των αποθεματικών και της περιουσίας του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η κινητοποίηση έχει την στήριξη τόσο της ΓΣΕΕ όσο και του ΕΚΑ. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις10 το πρωί.