Οικονομία

Άνοιγμα έως 40 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΤΕΑΕΠ

Άνοιγμα έως 40 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΤΕΑΕΠ
Άνοιγμα στα έσοδα που μπορεί να ανέλθει έως και τα 40 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να προκληθεί από την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να χρησιμοποιήσει «πολλές δόσεις» για την αποπληρωμή των εισφορών υπέρ εφάπαξ (4%) και υπέρ επικούρησης (11%) που εκκρεμούν από την αρχή του έτους.

Με δεδομένο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα δώσουν τόσες δόσεις όσες θα προκύψουν από τον επόμενο μήνα, από εκείνο που θα ξεκινήσει η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων, τότε πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις δεν μπορούν να είναι λιγότερες από δέκα. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινή τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, η διαδικασία θα ξεκινήσει από τις εισφορές του Σεπτεμβρίου κάτι που σημαίνει ότι θα αφορά τα ειδοποιητήρια που θα σταλούν εντός Οκτωβρίου, άρα θα είναι έντεκα οι δόσεις που θα δοθούν.

Όμως φαίνεται τελικά ότι οι ασφαλισμένοι που θα κληθούν να καταβάλλουν τις παραπάνω εισφορές δεν υπερβαίνουν τις 70.000, πολύ λιγότεροι από όσους είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Αιτία το γεγονός ότι στα μητρώα που εκκαθαρίζει τώρα ο ΕΦΚΑ διαπιστώνεται ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί) είναι μισθωτοί, άρα η παρακράτηση της συγκεκριμένης εισφορές γίνεται από τις μηνιαίες, μικτές αποδοχές τους.

Υπολογίζεται έτσι ότι σε μηνιαία φάση η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Συνολικά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προσδοκά να εισπράττει έως 5 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που η εισπραξιμότητα είναι στο 100%, δηλαδή στο μέγιστο επίπεδο.  

Στο ενδεχόμενο που είναι έντεκα οι δόσεις, αυτό σημαίνει ότι θα απομείνουν οκτώ δόσεις για να καταβληθούν εντός του 2018. Έτσι, θα προκύψει μια επιβάρυνση για τοΕΤΕΑΕΠ που φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ το πολύ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το  Ταμείο δεν θα αντιμετωπίσει  σοβαρό πρόβλημα εσόδων και θεωρούν ότι η συγκεκριμένη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του 2017 θα καλυφθεί σχετικά ανώδυνα