Οικονομία

Ενοποίηση ταμείων, εφάπαξ και ομαδικές απολύσεις η ατζέντα της Τροικας

Ενοποίηση ταμείων, εφάπαξ και ομαδικές απολύσεις η ατζέντα της Τροικας
Ενοποίηση ταμείων, εφάπαξ και ομαδικές απολύσεις η ατζέντα της Τροικας Τρία ανοικτά θέματα θα τεθούν από την Τρόικα σχετικά με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό όπου αφορούν την ουσιαστική ενοποίηση ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ , τον υπολογισμό του εφάπαξ και τις ομαδικές απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν πως πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ουσιαστική και όχι σχηματική ενοποίηση των Ταμείων που έχουν ενταχθεί ήδη, από το 2010, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η απαίτηση αυτή , της Τροικας, αφορά τους φορείς κύριας σύνταξης της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, αλλά και των τραπεζών .Οι δανειστές έχουν θέσει ζήτημα και για την εκκαθάριση του Ταμείου αυτασφάλισης προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο οφείλει στην ΕΤΕ περίπου 75 εκατ. ευρώ και επρόκειτο, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της τράπεζας, να ενισχυθεί με επιπλέον πόσο 40 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει η εθελουσία έξοδος του προσωπικού.

Επίσης, δύο ακόμη θέματα εκκρεμούν και αναμένεται να κλείσουν οριστικά σε αυτή την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας .

Το πρώτο αφορά τον νέο μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των εφάπαξ. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκφράζουν τη γνώμη ότι ο νέος τύπος δεν οδηγεί αναγκαστικά και σε μείωση των ποσών. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για το 2014, καθώς αναμένεται να είναι μικρότερος ο πληθυσμός των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος τύπος υπολογισμού των εφάπαξ περιλαμβάνει δύο βασικές παραμέτρους, τον αριθμό των αποχωρούντων κάθε χρόνο και τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι από τις αλλαγές στο εφάπαξ θα επέλθει μείωση μόνο στα ποσά που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων.

Το δεύτερο θέμα αφορά την επίσπευση των αλλαγών στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων. Εφόσον ο στόχος είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή πρακτική, θεωρείται βεβαία η αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού από το 5% στο 10%.