Οικονομία

Αποδείξεις 2014 κίνητρα με έκπτωση φόρου

Αποδείξεις 2014 κίνητρα με έκπτωση φόρου Αποδείξεις 2014 κίνητρα με έκπτωση φόρου
Αποδείξεις 2014 κίνητρα με έκπτωση φόρου Αλλάζει το σύστημα για τις αποδείξεις από το 2014 αφου θα προβλέπονται συγκεκριμένα κίνητρα προς τους φορολογούμενους για να τις μαζεύουν.

Οπως ορίζει το νέο φορολογικό που ψηφίστηκε το 2013 κάθε Δεκέμβριο του εκάστοτε έτους το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να γνωστοποιεί το ποιες αποδείξεις πρέπει να συλλέγει ο φορολογούμενος και ποια τα κίνητρα για να το κάνει.Για το 2014 το εύρος των κλάδων επαγγελματιών από τους οποίους οι φορολογούμενοι θα έχουν κάποιο κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις θα είναι μικρό.

Οι πληροφορίες ,που παρουσιάζει σήμερα το capital.gr , συγκλίνουν στο ότι το μέτρο των αποδείξεων θα έχει από την Πρωτοχρονιά την εξής μορφή:

Η επιλογή των επαγγελματικών κλάδων θα γίνεται ανάλογα με την επικινδυνότητα φοροδιαφυγής που παρουσιάζει κάθε κλάδος. Η αρχή εξετάζεται σοβαρά να γίνει από τους μαιευτήρες ή χειρούργους. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι, όπως σημειώνουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι λαμβάνουν «μαύρες» αμοιβές. Κάθε Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα μαθαίνουν τον κλάδο από τον οποίο θα έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις.

Το κίνητρο συλλογής αποδείξεων που θα δοθεί στους φορολογούμενους θα έχει τη μορφή της έκπτωσης φόρου εισοδήματος. Η έκπτωση από το φόρο θα είναι γενναία –πιθανόν και 20% της δαπάνης. Με δεδομένο ότι από φέτος ο φορολογικός συντελεστής στους ελεύθερους επαγγελματίες ξεκινά από το 26% και ανέρχεται και στο 33% υπάρχει το περιθώριο να δοθεί σημαντική έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους που θα ζητούν αποδείξεις. Αυτό γίνεται εφικτό και από το γεγονός ότι θα δίνεται το κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων από πολύ συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών ή ακόμη και ειδικότητες επαγγελματιών ενός κλάδου.