Οικονομία

Αποζημιώσεις προκαταβολικά για τα αγροτεμάχια από τον TAP

Αποζημιώσεις και μάλιστα προκαταβολικά για τα αγροτεμάχια από τον TAP Αποζημιώσεις και μάλιστα προκαταβολικά για τα αγροτεμάχια από τον TAP
Αποζημιώσεις προκαταβολικά για τα αγροτεμάχια από τον TAP Αποζημιώσεις προκαταβολικά, πριν από την έναρξη της κατασκευής του αγωγού TAP το 2015, πρόκειται να δώσει η κοινοπραξία σε περίπου 20.000-30.000 άτομα που είτε κατέχουν είτε εκμεταλλεύονται τα αγροτεμάχια στη Βόρεια Ελλάδα απ' όπου θα περάσει το έργο.

Η Κοινοπραξία του TAP κινεί τις διαδικασίες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ή χρηστών της γης κατά μήκος του αγωγού, για τις ζημιές που θα υποστούν κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Ο κ. Scoufias διευκρίνισε ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, ωστόσο προτιμά να έλθει σε συνεννόηση με τους θιγόμενους προκειμένου η αποζημίωση να καθοριστεί με κοινή συμφωνία. Τόνισε ακόμη ότι οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν στους πολίτες.

Υπολογίζεται ότι στη διαδρομή του αγωγού (550 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους) υπάρχουν περίπου 18.000 ιδιωτικές ιδιοκτησίες που ανήκουν σε τουλάχιστον 35.000 ιδιοκτήτες. Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από τη χρήση της γης, το είδος της καλλιέργειας, κλπ. Πηγές της Κοινοπραξίας εξέφρασαν πάντως και την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις κατά της κατασκευής του αγωγού για πολιτικούς λόγους.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η αξιολόγηση της μελέτης περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ. Η απάντηση, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς των περιοχών απ' όπου διέρχεται ο αγωγός, αναμένεται στις αρχές του 2014.

Για την περίοδο λειτουργίας του αγωγού, οι αγρότες θα αποζημιωθούν προκειμένου να παραχωρήσουν μια ζώνη δουλείας μήκους 8 μέτρων (4 μέτρα από κάθε πλευρά του αγωγού). Απαγορεύεται σε αυτή τη ζώνη των 8 μέτρων η καλλιέργεια βαθύρριζων δένδρων καθώς ο αγωγός θα διέρχεται σε βάθος 1-1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το 2015 και ως τις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν. Αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες, ελληνικές και ξένες αλλά και επιχειρήσεις παραγωγής πρώτων υλών (σωλήνες κλπ.) έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συνεργασίας με την Κοινοπραξία για την κατασκευή του αγωγού.