Οικονομία

Εξετάζεται φόρος στα τσιγάρα υπερ ΕΟΠΥΥ

Εξετάζεται φόρος στα τσιγάρα υπερ ΕΟΠΥΥ Εξετάζεται φόρος στα τσιγάρα υπερ ΕΟΠΥΥ
Εξετάζεται φόρος στα τσιγάρα υπερ ΕΟΠΥΥ Το έλλειμα του ΕΟΠΥΥ επαναφέρει τις σκέψεις για την θέσπιση ειδικού φόρου στα τσιγάρα όπου είχε προταθεί και παλαιότερα.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ η κυβέρνηση και η διοίκηση του Οργανισμού εξετάζουν ξανά την θέσπιση φόρου στα τσιγάρα υπέρ ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο εκτιμούν ότι μπορούν να έχουν ετήσια έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο προϋπολογισμός αναμένεται  να είναι αισθητά μειωμένος το 2014, καθώς τα έσοδα από εισφορές του κλάδου περίθαλψης των βασικών του Ταμείων υστερούν σημαντικά.

Ο τομέας των δαπανών δίνει περιορισμένες δυνατότητες εξοικονόμησης, καθώς ορισμένοι κωδικοί του προϋπολογισμού-όπως για τις ιδιωτικές κλινικές-έχουν μειωθεί τόσο, που θεωρούνται μη ρεαλιστικοί.

Ενδεικτική είναι η εξής σύγκριση: Οι δαπάνες περίθαλψης των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, ήταν περίπου 11 δισ.ευρώ έναν χρόνο πριν ο ΕΟΠΥΥ λειτουργήσει. Το 2013 ο προϋπολογισμός του είναι αισθητά μειωμένος (5,9 δισ.), παρότι έχουν προστεθεί και άλλα Ταμεία.