Οικονομία

Eurogroup: Δύο εκκρεμότητες για την δόση, «έκρηξη» Τσακαλώτου εναντίον Ντράγκι

Eurogroup: Δύο εκκρεμότητες για την δόση, «έκρηξη» Τσακαλώτου εναντίον Ντράγκι
Προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου -και αφού έχουν υλοποιηθεί και δύο τελευταία προαπαιτούμενα, που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό- μετατίθεται η εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολογησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.

Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

{https://twitter.com/mariofcenteno/status/965660976442937344}

Ενταση σημειώθηκε μεταξύ του Ελληνα υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια του Eurogroup για δύο βασικά θέματα.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος, με την Ελλάδα να έχει υλοποιήσει 99% των προαπαιτουμένων.

Δήλωσε, δε, αισιόδοξος ότι τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου, επιτρέποντάς του να ανάψει «πράσινο» για την εκταμίευση της δόσης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου), προκειμένου να ξεκινήσουν οι επαφές για τη δ’ αξιολόγηση.

Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης μέσα στον Μάιο, προκειμένου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις στις 21 Ιουνίου.

Τα κλιμάκια των θεσμών θα έχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. «Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της Ε.Ε. και κανονικό μέλος της ευρωζώνης», επέμεινε ο κ. Μοσκοβισί.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν προβλέπει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εκταμιεύσει το πρώτο μέρος της δόσης πριν απο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι εγκρίθηκε το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης από τον ESM, ο οποίος, όπως συμπλήρωσε, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε εκταμίευση αφού η Ελλάδα εκπληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα και ανάψουν «πράσινο» τα εθνικά κοινοβούλια.

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την πορεία των πληρωμών των οφειλών του Δημοσίου για τον Δεκέμβριο.