Οικονομία

Νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας

Νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας Νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας
Νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας Νέες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης περαιτέρω μειώσεις συντάξεων συγχωνεύσεις ταμείων κατάργηση των επικουρικών συντάξεων καθώς και μερική ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης προανήγγειλε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να εξοικονομηθούν 3 δισ ευρώ από την χρηματοδότηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2016 .

Το πρόσθετο πακέτο πρoτάσεων που συνθέτουν και πάζλ των περικοπών περιέγραψαν ο υπουργός Εργασίας Γ Βρούτσης και ο Διοικητής του ΙΚΑ ρ. Σπυρόπουλος .

Ειδικότερα, η πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ αφορά σε ένα νέο εθνικό ταμείο, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, που θα καλύπτει στο μέλλον τις ανάγκες για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Οι τρεις πυλώνες στους οποίους θα στηρίζεται το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει ο διοικητής του ΙΚΑ είναι ο πρώτος πυλώνας στον οποίο θα ανήκει η κύρια και επικουρική ασφάλιση,ο δεύτερος θα συγκαταλέγεται η Επαγγελματική Ασφάλιση, που παρά τις προσπάθειες δεν έχει προχωρήσει στη χώρα μας, αλλά και ο τρίτος στον οποίο εντάσσεται η ιδιωτική ασφάλιση.

\Ο διοικητής του ΙΚΑ πρότεινε την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία σε βάθος 4 - 5 ετών. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εισηγήθηκε, επίσης, οι πρόσθετες παροχές (συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας) να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων.

Την ανάγκη συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης εξέφρασε ο Διοικητής τους ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος με δηλώσεις του και ανέφερε ότι εντός πενταετίας θα δημιουργηθεί ένα ασφαλιστικό ταμείο με τρείς κλάδους.

Ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης σε βάθος πενταετίας με τρεις κλάδους, έναν για μισθωτούς, έναν για ελεύθερους επαγγελματίες και έναν για αγρότες. Επίσης ανέφερε την ανάγκη συνύπαρξης των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης με τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση ,μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε ότι ο χώρος της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, προσθέτοντας ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σχέσεων και συνεργασίας με περισσότερο συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος έκανε λόγο επίσης για τη δημιουργία, από τους κοινωνικούς εταίρους, ενός επαγγελματικού Ταμείου για τους χαμηλότερα αμειβόμενους μέσω μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Επίσης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης σε βάθος 5ετίας με τρεις κλάδους, έναν για μισθωτούς, έναν για ελεύθερους επαγγελματίες και έναν για αγρότες. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ περαιτέρω παροχές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέσω των επαγγελματικών ταμείων και της συνεργασίας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ενώ για τους χαμηλά αμειβόμενους θα πρέπει να προβλεφθεί η δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τέλος, υποστήριξε ότι απαιτείται η δημιουργία εταιρείας που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.