Οικονομία

Τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό στηρίζουν την Κυβέρνηση

Τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό στηρίζουν την Κυβέρνηση
«Δεκανίκι» της Κυβέρνησης, τείνει να εξελιχθούν τα μέτρα στήριξης που έχουν ή πρόκειται να εξαγγελθούν και αφορούν τόσο εργασιακά όσο και ασφαλιστικά ζητήματα.

Οι παρεμβάσεις για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις και τα επιδόματα, πρόκειται να «διαφημιστούν» από την Κυβέρνηση ως «μέτρα πνοής» για την ελληνική οικονομία αλλά και για κατηγορίες πολιτών που έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, στα χρόνια της κρίσης.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το υπουργείο Εργασίας, παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας, παρουσίασε πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την στήριξη των ανέργων, με έμφαση την προστασία των δασών και την ανάπλαση των καμένων περιοχών.

Ανάλογο μέτρο με «κοινωνικό αποτύπωμα» είναι εκείνο της επιστροφής εισφορών στους συνταξιούχους, λόγω λανθασμένης παρακράτησης από την επικουρική τους σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας, αποφάσισε να διορθώσει το λάθος απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης, γεγονός που σαφώς διευκολύνει τους περίπου 200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν αναδρομικές παρακρατήσεις από το 2016 και μετά.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα και έως το καλοκαίρι:

Εργασιακά: Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος, έχουν προαναγγείλει αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, από τον ερχόμενο Αύγουστο.
Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε το ζήτημα «στοίχημα της αριστερής ταυτότητας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ». Η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προσκρούει στην εμμονή των Θεσμών για πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εμμονή που έχει την στήριξη και εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς, ειδικά του ΣΕΒ.

Ασφαλιστικό: Ανοιχτό ενδεχόμενο να αποφευχθεί η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις άφησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στη Βουλή, τονίζοντας ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη διατηρείται χαμηλή και η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον σχετικό νόμο εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μέτρο που επηρεάζει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα διαπιστώσουν μειώσεις έως 18% στις συντάξεις τους, από 1.1.19 και μετά.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος έχει ανακοινώσει:

α) Την αυτόματη, χωρίς την υποβολή αιτήσεων επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους. Το μέτρο αφορά περίπου 200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν συνολικά, να λάβουν ως επιστροφή, ποσό που φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

β) Την έκδοση ως το τέλος του έτους όλων των συντάξεων που εκκρεμούν. Συνολικά, βρίσκονται σε εκκρεμότητα κάτι λιγότερο από 90.000 αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ.

γ) Την έκδοση των συντάξεων σε τρεις μήνες, με την καταβολή τους να υπολογίζεται από την πρώτη εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται της αίτησης συνταξιοδότησης και για τους αγρότες.

Ανεργία: Το υπουργείο Εργασίας, προωθεί εντός των επομένων ημερών την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, δαπάνης 32 εκατ. ευρώ, για την πρόσληψη 5.066 ανέργων με αντικείμενο την προληπτική πυροπροστασία.

Επίσης, προωθεί νέα προγράμματα απασχόλησης με αιχμή του δόρατος την επιδότηση εργοδοτών για την πρόσληψη20.000 άνεργων πτυχιούχων, δαπάνης 114 εκατ. ευρώ και την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Πρόνοια- Επιδόματα:
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο προϋπολογισμός για την κοινωνική πρόνοια από 1,8 δισ. ευρώ φέτος, θα αυξηθεί στα 3 δισ. το 2019. Δηλαδή, θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2015.

Η κοινωνική πρόνοια, περιλαμβάνει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα παιδιού και τα αναπηρικά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα, τη δημιουργία και τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και ειδικά προγράμματα για Ρομά και άλλες κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.