Οικονομία

Ο ΣΕΒ δίνει ...εύσημα στον Τσίπρα για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο ΣΕΒ δίνει ...εύσημα στον Τσίπρα για τις ιδιωτικοποιήσεις
Πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να ηγηθεί εκστρατείας για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας διευκρινίζοντας ότι η πρόσκληση αφορά όχι μόνο τον σημερινό αλλά και τους επόμενους πρωθυπουργούς και αποδίδοντας τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις που συνδέονται με αυτές.

Η πρόταση του ΣΕΒ προβλέπει συγκεκριμένα τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον πρωθυπουργό και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών.

Σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Φέσσας υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα είναι κυρίως πολιτική, αν και πρόσφατα προστέθηκε ο γεωπολιτικός κίνδυνος, και πρόσθεσε: «Η πολιτική πρέπει να αλλάξει, για να δείξουμε στους επενδυτές ότι "είμαστε εδώ και σας περιμένουμε". Πρέπει να υπάρχει συνέχεια, γιατί πολλές φορές άλλος ξεκινά και άλλος κόβει την κορδέλα. Ο νυν και οι μελλοντικοί πρωθυπουργοί πρέπει να έχουν ως βασική τους προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων. Χρειάζεται όλοι να συμφωνήσουν σε ορισμένα βασικά πράγματα, κάτι που λίγο ή πολύ βλέπουμε ότι γίνεται. Το 2010 γλυτώσαμε το ναυάγιο, το 2018 δεν επιτρέπεται να ναυαγήσουμε ξανά. Μόλις αρθεί η αβεβαιότητα και τα capital controls, υπάρχουν κεφάλαια που μπορούν να εισρεύσουν στις τράπεζες και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε επίσης ότι το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Eurogroup δεν είναι γνωστό στον Σύνδεσμο και ότι δεν φαίνεται να έχουν υιοθετηθεί οι προτάσεις του για την ανάπτυξη. Αναφερόμενος επίσης στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό τόνισε ότι η χώρα μας προσελκύει επί του παρόντος κερδοσκοπικά κεφάλαια που αποβλέπουν σε μεγαλύτερες αποδόσεις, με εξαίρεση όπως είπε τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς ολιγοπωλιακούς ή μονοπωλιακούς όπου οι αποδόσεις είναι διασφαλισμένες και προσέρχονται μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

«Μπορείς να πας στην Ελβετία και να πεθάνεις από την πλήξη, αλλά να μπορείς να σχεδιάσεις για την επόμενη δεκαετία και να αποβλέπεις σε απόδοση 1-2 %, αλλά στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10, 15 ή 20%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη οι επενδύσεις έχουν μειωθεί στα 22 δισ. ευρώ και πρέπει να διπλασιαστούν στα 45 για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό, το οποίο σωρευτικά από το 2009 ως το 2017 έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Ο στόχος για διπλασιασμό θεωρείται εφικτός σε ορίζοντα πενταετίας εφόσον ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Μελέτη της Deloitte που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ και θα παρουσιαστεί στο συνέδριο κατέγραψε 130 καλές πρακτικές από 35 χώρες και κατέληξε σε 50 εργαλεία επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων. Η μελέτη κατέγραψε ακραίες περιπτώσεις γραφειοκρατίας, όπως η περίπτωση επιχείρησης από την οποία ζητήθηκε επανέλεγχος από την αρχαιολογική υπηρεσία για την κατασκευή παταριού, η εμπλοκή 7 διαφορετικών υπηρεσιών για έγκριση εγκατάστασης και οι 964 ημέρες που χρειάζονται κατά μέσο όρο για την επίλυση διαφορών, έναντι 271 που είναι η ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φέσσας τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πληθώρα προτάσεων για τη διευκόλυνση του επιχειρείν, όμως από αυτές άλλες δεν υλοποιήθηκαν και άλλες δεν εφαρμόζονται. «Ψηφίστηκαν πολλά, αλλά το αποτέλεσμα είναι πενιχρό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ συμπίπτει με τη λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης, καθώς στις 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση που θα είναι εκλογική.