Οικονομία

Τι ισχύει εαν δεν πάρετε Δώρο Χριστουγέννων 2013

Τι ισχύει εαν δεν πάρετε Δώρο Χριστουγέννων 2013 Τι ισχύει εαν δεν πάρετε Δώρο Χριστουγέννων 2013
Τι ισχύει εαν δεν πάρετε Δώρο Χριστουγέννων 2013 Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλει στον εργαζόμενο το Δώρο Χριστουγέννων 2013 , προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του οφειλόμενου ποσού αφού πρόκειται για αυτόφωρο αδίκημα

Συγκεκριμένα μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2013 είναι η προθεσμία που πρέπει οι εργοδότες να καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων 2013 στους εργαζόμενους τους, σύμφωνα με πάγια Υπουργική Απόφαση. Δώρο Χριστουγέννων το 2013 θα λάβουν κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και για τους συνταξιούχους έχει καταργηθεί η καταβολή του από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εργαζόμενοι που εργάσθηκαν από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, δικαιούνται το σύνολο του Δώρου των Χριστουγέννων 2013 που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι εργάσθηκαν για μικρότερο χρονικό διάστημα είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς θα λάβουν ποσοστό του δώρου Χριστουγέννων .

Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται πάντα μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Σε περίπτωση μη καταβολής ο εργαζόμενος μπορεί να καταγγείλει τον εργοδότη στην επιθεώρηση εργασίας και να ασκηθεί δίωξη με αυτόφωρη διαδικασία ενώ προβλέπονται και πρόστιμα για την παράβαση.