Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για για τους ανασφάλιστους υπερήλικες πυρόπληκτους

ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για για τους ανασφάλιστους υπερήλικες πυρόπληκτους
ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για για τους ανασφάλιστους υπερήλικες πυρόπληκτους

ΟΠΕΚΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες πυρόπληκτους  Την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται: 1. Οι δικαιούχοι, κατά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους είτε σύνταξης (Ν.1296/1982) είτε επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα (Ν.4387/2016) από τον ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φορολογικών ετών 2016 και 2017 στις πληγείσες περιοχές.

2. Οι ανωτέρω συνταξιούχοι ή επιδοματούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή σωματική βλάβη λόγω των πυρκαγιών ανεξαρτήτως τόπου διαμονής.

3. Ο /η σύζυγος ή το πρόσωπο που είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον θανόντα/ούσα, λόγω των πυρκαγιών, συνταξιούχο ή επιδοματούχο ανασφάλιστο υπερήλικα ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο πλησιέστερος συγγενής του/της.

Β. Ποσό οικονομικής ενίσχυσης

Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης καθορίζεται σε δύο (2) ακαθάριστες (χωρίς οποιεσδήποτε κρατήσεις) μηνιαίες συντάξεις ή επιδόματα ανασφάλιστου υπερήλικα και είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Παράδειγμα 1ο

Συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1296/1982, ο οποίος κατά τον μήνα Ιούλιο 2018 ήταν δικαιούχος ακαθάριστου ποσού σύνταξης ύψους 360,00 ευρώ, εφόσον καταστεί δικαιούχος και της οικονομικής ενίσχυσης θα του καταβληθεί το ποσό των 720,00 ευρώ (360,00 Χ 2).

Παράδειγμα 2ο

Επιδοματούχος ανασφάλιστος υπερήλικας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4387/2016, ο οποίος κατά τον μήνα Ιούλιο 2018 ήταν δικαιούχος ακαθάριστου ποσού επιδόματος ύψους 230,00 ευρώ, εφόσον καταστεί δικαιούχος και της οικονομικής ενίσχυσης, θα του καταβληθεί το ποσό των 460,00 ευρώ (230,00 Χ 2).

Γ. Διοικητική διαδικασία χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης

Γ1. Αυτόματη χορήγηση (χωρίς υποβολή αίτησης)

Οι δυνητικά δικαιούχοι συνταξιούχοι ή επιδοματούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι οποίοι έχουν την κύρια κατοικία τους στις πληγείσες περιοχές, δεν απαιτείται να υποβάλλουν σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και η διαδικασία χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση τους και η επιβεβαίωση της κύριας κατοικίας τους με βάση τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης, σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο Γ2 κατωτέρω.

Γ2. Υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης

1. Όσοι δυνητικά δικαιούχοι έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται στις πληγείσες περιοχές, ή είναι σύζυγοι ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με θανόντα/ούσα, λόγω των πυρκαγιών, ανασφάλιστο υπερήλικα και σε περίπτωση που οι ανωτέρω δεν υπάρχουν είναι ο πλησιέστερος συγγενής του θανόντα/ούσης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην Διεύθυνση Παροχών Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΑ.

2. Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://opeka.gr/

3. Ο αιτών ή το εξουσιοδοτημένο, κατά τον νόμο, από αυτόν πρόσωπο, θα πρέπει να εκτυπώσει και να συμπληρώσει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, να την υπογράψει και είτε να την καταθέσει μαζί με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ είτε να την αποστείλει: α) μέσω ταχυδρομείου, β) μέσω FAX ή γ) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κατόπιν σάρωσής, ως κατωτέρω:

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πατησίων 30, TK 10170, Αθήνα
FAX: 210 38 42 046
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γ.3 Δικαιολογητικά

1. Σε περίπτωση που η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον δικαιούχο, αλλά από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του: φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου ή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς του δικαιούχου ή της σελίδας του Βιβλιαρίου υγείας από την οποία προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου.

2. Για την απόδειξη της δευτερεύουσας κατοικίας στην πληγείσα περιοχή ή της φιλοξενίας σε κατοικία της πληγείσας περιοχής: φωτοαντίγραφο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των φορολογικών ετών 2016 και 2017.

3. Σε περίπτωση σωματικής βλάβης: εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος.

4. Σε περίπτωση χορήγησης της εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο/στη σύζυγο του θανόντος δικαιούχου σύνταξης ή επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα ή στο πρόσωπο που είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ο θανών:

απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου του αποβιώσαντος και πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών (αναζητείται αυτεπάγγελτα). 

5. Σε περίπτωση χορήγησης της εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο πλησιέστερο συγγενή του θανόντος δικαιούχου σύνταξης ή επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα:
απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου του αποβιώσαντος και πιστοποιητικό εγγυτέρων κατά το χρόνο του θανάτου συγγενών (εκδίδεται από το Δήμο στον οποίο ήταν εγγεγραμμένος ο θανών). 

Εφόσον το προς είσπραξη ποσό από τον ΟΠΕΚΑ επιμερίζεται σε περισσότερους του ενός δικαιούχους απαιτείται επιπροσθέτως αίτηση ενός εξ αυτών και εξουσιοδοτήσεις των λοιπών συνδικαιούχων με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής ενός εκάστου επί της εξουσιοδότησής του από Αστυνομική ή άλλη Δημόσια Αρχή, στις οποίες θα αναφέρεται:

“Εξουσιοδοτώ τον/την ........................................ ως υπεύθυνο είσπραξης του ποσού της εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, του συνταξιούχου / επιδοματούχου ανασφάλιστου υπερήλικα .................................. αντί για μένα και παραιτούμαι από κάθε περαιτέρω διεκδίκηση του ανωτέρω ποσού.”

6. Στις ανωτέρω 4 και 5 περιπτώσεις χορήγησης της εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο/στη σύζυγο του θανόντος ή στο πρόσωπο που είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ο θανών ή στο πλησιέστερο συγγενή του θανόντος επιπροσθέτως των προαναφερθέντων δικαιολογητικών απαιτείται:

Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας καταθετικού λογαριασμού Τράπεζας ή ΕΛΤΑ του αιτούντα από την οποία να προκύπτει με ευκρίνεια ο IBAN του λογαριασμού.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι, για την υλοποίηση της χορήγησης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, καλούνται να εφαρμόσουν αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δεδομένου του σκοπού και του πληθυσμού αναφοράς της παροχής, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και η αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας.

Κατεβάστε την αίτηση, εδώ