Οικονομία

Όχι στις ομαδικές απολύσεις λέει η κυβέρνηση στην Τρόικα

Όχι στις ομαδικές απολύσεις λέει η κυβέρνηση στην Τρόικα Όχι στις ομαδικές απολύσεις λέει η κυβέρνηση στην Τρόικα
Όχι στις ομαδικές απολύσεις λέει η κυβέρνηση στην Τρόικα «Ναι» στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, αλλά «όχι» στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ετοιμάζεται να πει η κυβέρνηση στην τρόικα, η οποία - ωστόσο - καθυστερεί την επάνοδό της στην Αθήνα, οδηγώντας για άλλη μια φορά τη διαπραγματευτική πίεση στα άκρα.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η Τρόικα δεν φαίνεται να επιστρέφει στο τραπέζι των  διαπραγματεύσεων στις 15 Ιανουαρίου, όπως προβλεπόταν αρχικά, ενώ το ορόσημο του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου για μια συμφωνία που θα απελευθέρωνε δάνεια 4,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα δείχνει να απομακρύνεται. Το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι να μετατεθεί η συμφωνία για το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Η μετάθεση δεν δημιουργεί χρηματοδοτικά προβλήματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα ήθελε να αφήσει πίσω της μια διαπραγμάτευση που σέρνεται από τον Σεπτέμβριο και να ενισχύσει το κλίμα αισιοδοξίας που φάνηκε να καλλιεργείται, με αφορμή και την ανάληψη της προεδρίας. Η τρόικα, όμως, προς το παρόν δεν της κάνει τη χάρη.

Το ΔΝΤ, που πρωτοστατεί και πάλι στις πιέσεις, διεμήνυσε την Πέμπτη το βράδυ ότι δεν θα επιστρέψει αν προηγουμένως δεν έχει επαρκή πληροφόρηση για τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν θα οδηγηθούμε σε έναν ακόμη άκαρπο γύρο διαπραγματεύσεων. Ούτε και η ευρωζώνη, όμως, όπως παρατηρούσαν χθες ευρωπαϊκές πηγές, θέλει να δει την Ελλάδα να «χαλαρώνει» τις προσπάθειες προσαρμογής, παρότι είναι διατεθειμένη να αφήσει την κυβέρνηση να πάρει μια ανάσα, όπως φάνηκε και από τη στάση της στο θέμα των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ εστίασης. «Διανύσατε το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, τώρα όμως δεν πρέπει να χαλαρώσετε, γιατί δεν θα τα καταφέρετε», φέρεται να διεμήνυσε σε συνομιλητές του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.