Οικονομία

Οι μειώσεις των εφάπαξ στο ΣτΕ

Οι μειώσεις στα εφάπαξ στο ΣτΕ Οι μειώσεις στα εφάπαξ στο ΣτΕ
Οι μειώσεις των εφάπαξ στο ΣτΕ Μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι προσφυγές για περικοπές που επεβλήθησαν στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και Ταμείων που δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε περίπτωση που οι προσφυγές στο ΣτΕ για τις μειώσεις στα εφάπαξ γίνουν δεκτές, τότε θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνη που προκύπτει από την απόφαση για τους ένστολους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η προσφυγή των πανεπιστημιακών, οι οποίοι επίσης ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις σε αποδοχές και επιδόματα που τους επέβαλε ο νόμος του 2012 για τα λεγόμενα Ειδικά Μισθολόγια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή , απόφαση που ήδη έχει εκδοθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) έρχεται να επιβαρύνει το τοπίο και να αυξήσει τους προβληματισμούς των στελεχών του ΥΠΟΙΚ. Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και η όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Ανώτατοι δικαστικοί δηλώνουν στην εφημερίδα Καθημερινή ότι το σκεπτικό της απόφασης που δικαίωσε τους ένστολους θα οριοθετεί το εύρος της ισχύος της, ώστε να μην αποτελέσει ισχυρό δικαστικό προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις. Εντούτοις, το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη δικαστική κρίση δικαίωσης για μείωση αποδοχών δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς, όπως σημείωναν, «η κάθε υπόθεση θα αντιμετωπιστεί χωριστά». Η πιθανότητα, ωστόσο, να δικαιωθούν και άλλοι –πλην των ένστολων– που υπάγονται στα Ειδικά Μισθολόγια, ανέφεραν οι δικαστικές πηγές, θα ελαχιστοποιείται από την επιχειρηματολογία του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ, που ήδη καθαρογράφεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηριχθεί στην παραδοχή ότι αποτελούν τον λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» του Κράτους και τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και από το Σύνταγμα. Ρητώς θα αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το σκεπτικό ότι για τον λόγο αυτό απαγορεύεται στους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας οι απεργιακές κινητοποιήσεις και κάθε είδους άλλη απασχόληση, και επιπλέον ότι ο ρόλος τους αφορά την προστασία μείζονος σημασίας αγαθών, όπως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Κι ενώ, όπως τονίζεται από δικαστικές πηγές, οι πιθανότητες για δικαίωση και των πανεπιστημιακών είναι μικρές, η επιρροή που ασκεί η απόφαση δικαίωσης των ένστολων στις διεκδικήσεις του Δικαστικού Σώματος είναι αυταπόδεικτη. Οι δικαστικοί, άλλωστε, έχουν ήδη δικαιωθεί και από το Ειδικό Δικαστήριο (Μισθοδοκείο) που δικάζει τα μισθολογικά τους αιτήματα