Οικονομία

ΓΣΕΕ: Καταγγελίες για απλήρωτους εργαζόμενους σε δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων

ΓΣΕΕ: Καταγγελίες για απλήρωτους εργαζόμενους σε δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων
Τον αυτεπάγγγελτο έλεγχο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας των πραγματικά υπεύθυνων φορέων του Δημοσίου για τις πολύμηνες καθυστερήσεις δεδουλευμένων στους εργαζόμενους σε όλουςτους μηχανισμούς και δομές υποδοχής, φιλοξενίας και προστασίας προσφύγων και μεταναστών ζητά η ΓΣΕΕ.

Οπως αναφέρει ο κρατικός μηχανισμός, με ακραία καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη συνεχίζει να μην επιδεικνύει την οφειλόμενη έγκαιρη μέριμνα για τις απολύτως ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κινδύνου για τη ζωή των αιτούντων άσυλο πληθυσμών.

Παράλληλα τονίζει «φαίνεται να έχει επαναπαυθεί προκλητικάστο φιλότιμο και τον ανθρωπισμό των εργαζομένων στις δομές υποδοχής,ταυτοποίησης και προστασίας, αφήνοντάς τους εγκλωβισμένους σεγραφειοκρατικά και «άλλα» εμπόδια εκροής της χρηματοδότησης προςαυτές». Πέραν των καταγγελιών για συστάσεις από «αρμόδιες πηγές» να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές χωρίς την καταβολή του μισθού,ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι ελέγχου, η ΓΣΕΕ έχει στη διάθεσή της«υπεύθυνες δηλώσεις» που δόθηκαν στους εργαζόμενους επειγόντως προς υπογραφή με τις οποίες, υπό την απειλή μη ανανέωσης των συμβάσεων τους, οι εργαζόμενοι πιέζονται να αναγνωρίσουν ότι «κανείς δεν φταίει για τη μη καταβολή των μισθών τους» και ότι «όταν τα χρήματα αποδοθούν θα ταεισπράξουν» σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Για τους εργαζόμενους δημόσιους υπάλληλους που παρατηρούν ταξί καθυστερήσεις μισθών, όπως και μη καταβολή (αναρίθμητων) υπερωριών, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες γνωρίζουν ποιοι υπηρετούν και πού και πρέπει να ενεργήσουν άμεσα.

Στο βαθμό που υπηρετούν στις δομές αυτές εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου, η«ασυλία» του Δημοσίου στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Η ΓΣΕΕ αναφέρει «εχουμε γνώση ότι έχουν κατατεθεί καταγγελίεςστο ΣΕΠΕ και δεν έχει προχωρήσει ο απαραίτητος, αλλά κυρίως κατάλληλος,έλεγχος. Ζητούμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Εργασίας,το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και όλοι οι διεθνείς και λοιποίοργανισμοί που έχουν την ευθύνη χρηματοδότησης, να στείλουν πλήρη λίστατων δομών υποδοχής, φιλοξενίας και προστασίας προσφύγων, μεταναστώνκαι ασυνόδευτων παιδιών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τον αριθμότου απασχολούμενου προσωπικού ώστε να γίνουν άμεσα όλοι οιαπαιτούμενοι και κατάλληλοι έλεγχοι καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων και αναζήτησης των πραγματικά υπαιτίων για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων"».