Οικονομία

ΑΑΔΕ: Συναγερμός για το Brexit - Αυξήσεις τιμών σε προϊόντα στην Ελλάδα

photo: pexels photo: pexels
ΑΑΔΕ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με 16σελιδη επείγουσα εγκύκλιό της για τις αυξήσεις που θα φέρει σε τιμές προϊόντων στην Ελλάδα το Brexit.

Αναλυτικά, την στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Brexit και «πυκνώνουν» τα σύννεφα για άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς να υπάρξει συμφωνία, η ΑΑΔΕ ενημερώνει για το πώς θα κυμανθούν οι τιμές στα προϊόντα λόγω των πρόσθετων φόρων και των ελέγχων στα τελωνεία.

Σύμφωνα με την επείγουσα εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής, οι εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα επιβαρύνονται με επιπλέον τελωνειακές διαδικασίες και φορολογικές επιβαρύνσεις εξαιτίας της επιβολής δασμών.

Ουσιαστικά τα εμπορεύματα από τη Βρετανία θα θεωρούνται ως προϊόντα τρίτης, μη κοινοτικής, χώρας και συνεπώς θα υποβάλλονται σε πρόσθετους τελωνειακούς ελέγχους και θα τους επιβάλλονται φόροι. Επίσης, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές θα μπορούν να ζητούν εγγυήσεις για ενδεχόμενη ή υφιστάμενη τελωνειακή οφειλή από τους εισαγωγείς των προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς θα αυξηθεί το κόστος εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων. Επισημαίνεται ότι επιβάρυνση θα υπάρχει και στα προϊόντα που παραγγέλλονται online.