Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Διευκρινίσεις για τις εισφορές επιστημόνων - Τι γίνεται με τα «λάθη» στα ειδοποιητήρια

Υπουργείο Εργασίας: Διευκρινίσεις για τις εισφορές επιστημόνων - Τι γίνεται με τα «λάθη» στα ειδοποιητήρια
Κατά 53% μειώνεται η μέση εισφορά των επιστημόνων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το οποίο τονίζει ότι όλα αυτά είναι γνωστά στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η αλήθεια των αριθμών είναι η εξής:

1. Η μέση εισφορά των επιστημόνων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ ήταν 152 ευρώ με βάση το καθεστώς που ίσχυε το 2016 (πριν από το ν. 4387/16) ενώ σήμερα έχει μειωθεί κατά 53%.

2. Η συνολική εισφορά για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ των επιστημόνων είναι μικρότερη σε ποσοστό έως 88% σε σύγκριση με το ποσό που θα κατέβαλαν οι επιστήμονες αν οι εισφορές επιβάλλονταν από την 1/1/2017.

3. Με την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς για την επικούρηση, ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης θα λάβει επικουρική σύνταξη 194 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, τα «λάθη» στα ειδοποιητήρια, σημειώνει ότι αυτά προκύπτουν για αντικειμενικούς λόγους (δήλωση και εκκαθάριση εισφορών σε διαφορετικό χρόνο για μισθωτούς και μη μισθωτούς) και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, πολύ πριν αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια, ενημέρωσε τις ειδικές κατηγορίες των ασφαλισμένων και έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους.

Αναλυτικότερα το υπουργείο τονίζει ότι με το ν.4578/18 προβλέφθηκε ότι η μηνιαία εισφορά (7%) στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ και η μηνιαία εισφορά (4%) στον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, διαμορφώνονται στην ελάχιστη μηνιαία βάση.

Οι ελάχιστες εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ εφαρμόζονται, αναδρομικά, από την 1/1/2017 και για το 2018. Με εγκύκλιο του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης που εκδόθηκε στις 15/3/2019, προβλέφθηκε ότι σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι αντίστοιχες ελάχιστες εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, παρακρατούνται μόνο μια φορά, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαγόμενων δραστηριοτήτων.

Για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, προβλέφθηκε με το ν. 4578/18 η εξόφληση των οφειλόμενων εισφορών της περιόδου 1/1/2017 – 31/12/2018 σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019, και όχι σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες καθυστέρησης που είναι ο γενικός κανόνας.