Οικονομία

Τα Ευρωπαϊκά "εργαλεία" για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Τα Ευρωπαϊκά "εργαλεία" για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων Τα Ευρωπαϊκά "εργαλεία" για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων
Τα Ευρωπαϊκά "εργαλεία" για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων Τις πολιτικές και τα χρηματοδοτικά "εργαλεία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας των νέων, παρουσίασαν, σήμερα, ομιλητές, στη διάρκεια ημερίδας, με θέμα "Ανεργία των νέων: Βελτιώνοντας το παρόν, διασφαλίζοντας το μέλλον".

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και αύριο στην Κοζάνη (με την υποστήριξη του ομώνυμου δήμου).

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Χατζηδημητρίου τόνισε ότι οι φοιτητές, μετά το τέλος των σπουδών τους, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το πολύ δύσκολο, έως εχθρικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Όπως καταγράφεται από τους αρμόδιους φορείς, ήδη, ένας στους τρεις ανέργους είναι πτυχιούχος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, ενώ ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 29 ετών, σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2008 μέχρι το 2013, φθάνοντας από 156.000 τις 433.000 περίπου.

Το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να συνεχίσει την ενεργή συμβολή του στη δημιουργία θετικών προοπτικών απασχόλησης για τους νέους, όχι μόνο με αποδεδειγμένα επιτυχημένους θεσμούς, όπως για παράδειγμα μέσω των δράσεων του Γραφείου Διασύνδεσης, αλλά και με νέες πρωτοβουλίες, όπως το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου.

"Συνταγή ευνουχισμού των νέων" χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τα όνειρα νέων που έχουν ως βασικά συστατικά "μια θέση στο Δημόσιο και ό,τι να 'ναι" ή "ένα πτυχίο και ό,τι να 'ναι".

Αφού επανέλαβε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι "παντελώς ευνουχισμένη στην Ελλάδα", ο κ. Μπουτάρης κάλεσε τους νέους να παλέψουν οι ίδιοι και υπογράμμισε ότι η ανεργία των νέων δεν είναι αριθμοί, "είναι μια δυσάρεστη καθημερινότητα που βιώνουμε". Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις του κεντρικού δήμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων (μεταξύ αυτών και η συνεργασία με το CEDEFOP).

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς αυτή τη στιγμή για μαγικές λύσεις ή προτάσεις που θα εξαφανίσουν το πρόβλημα της ανεργίας και αναφέρθηκε σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το Youth Guarantee, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η Συλβάνα Ράπτη, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) υπογράμμισε ότι, η ανεργία πρέπει να μετατραπεί όχι σε απασχόληση, αλλά σε εργασία και η διαφορά, όπως είπε, έγκειται στις συνθήκες της εργασιακής σχέσης.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Youth Guarantee, το οποίο προβλέπει ότι τέσσερις μήνες μετά το τέλος των σπουδών τους κάθε νέος ή νέα πρέπει να έχει μια θέση σε επιμόρφωση, μια θέση σε κατάρτιση ή μια θέση σε εργασία. Σημείωσε ότι οι πόροι που εγκρίθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος είναι έξι δισ. ευρώ για επτά χρόνια, ενώ η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι, για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτούνται είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ίδια τόνισε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και αυτό -όπως είπε- "είναι στο χέρι όλων μας". Πρόσθεσε δε, ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές οι πολίτες μπορούν να κάνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμα πιο ισχυρό, επιλέγοντας δυνάμεις φιλοευρωπαϊκές που πιστεύουν ότι οι λύσεις έρχονται μέσα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και όχι έξω απ' αυτό.

Εξάλλου,σε δηλώσεις της στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, σε σχέση με την έρευνα της Metron Analysis για την ανεργία (σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό 32% θεωρεί ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη), η κ. Ράπτη υπογράμμισε ότι "όποιος ισχυρίζεται ότι η κατάσταση σε σχέση με την ανεργία θα ήταν καλύτερη αν ήμασταν εκτός ευρωζώνης ή δεν ξέρει τι λέει ή σκοπίμως θέλει να δημιουργήσει σύγχυση".

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε πολιτικές και έργα που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς για την έρευνα της Metron Analysis, τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά "χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Επομένως είναι λάθος να λέει κανείς ότι έξω (από την ευρωζώνη) θα είμασταν καλύτερα...".

Σημείωσε ακόμη ότι οι πολίτες πρέπει να πάνε στις ευρωεκλογές για να ενισχύσουν τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωκοινοβουλίου που θέλουν να οδηγήσουν την κατάσταση σε μια καλύτερη "θέση".

Ο Κωνσταντίνος Καρφάκης, καθηγητής Οικονομικών (τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών/Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να "κινηθεί" στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών για να δοθεί ώθηση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και όλες οι πολιτικές, κυρίως η φορολογική, να βοηθήσουν να γίνει ανακατανομή πόρων σε εξωστρεφείς τομείς.

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Περουλάκης, αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας, εταιρικών σχέσεων και ευρωπαϊκών δικτύων αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τη συνεργασία δομών του κράτους για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.