Οικονομία

Τι είναι το πρόγραμμα Εγγυήσεις για τη Νεολαία

Τι είναι οι Εγγυήσεις για τη Νεολαία Τι είναι οι Εγγυήσεις για τη Νεολαία
Τι είναι οι Εγγυήσεις για τη Νεολαία Τη στήριξη των πέντε και πλέον εκατομμυρίων νέων που είναι άνεργοι στην Ευρώπη σήμερα επιδιώκουν οι ευρωπαϊκές Εγγυήσεις για τη Νεολαία και, στις 26 Φεβρουαρίου, στην ολομέλεια του ΕΚ συζητήθηκε με την ελληνική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πότε και πώς θα εφαρμοσθεί στα κράτη μέλη που δικαιούνται να συμμετάσχουν.

Οι Εγγυήσεις για τη Νεολαία έχει σα στόχο να προσφέρεται εργασία ή κατάρτιση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών που συμπληρώνει τέσσερις μήνες ανεργίας.

Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν ποσοστά ανεργίας των νέων πάνω από 25%. Κάθε κράτος μέλος καταρτίζει το δικό του εθνικό σχέδιο υλοποίησης των Εγγυήσεων για τη Νεολαία και η ΕΕ συμπληρώνει την εθνική χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων.

Πώς θα υλοποιηθεί

Σύμφωνα με τον επίτροπο Λάζλο Άντορ, μέχρι σήμερα, 19 χώρες έχουν υποβάλλει τα σχέδια τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα "Εγγυήσεων για τη Νεολαία" και πώς θα χρησιμοποιήσουν την επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ. εκκρεμεί η αίτηση της Βρετανίας ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Από τις 9 μέχρι τις 11 Μαΐου το ΕΚ διοργανώνει εκδήλωση για την Νεολαία στο Στρασβούργο. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, με στελέχη των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας και της Αυστρίας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εγγυημένης απασχόλησης για τους άνεργους νέους.

Ο χάρτης αποτυπώνει τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία των νέων (νέοι που αναζητούν εργασία. ηλικίας μεταξύ 15-24 ετών πλην σπουδαστών και στρατευμένων, ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού).

xartis3

 

Περί τίνος πρόκειται;

Οι "Εγγυήσεις για τη Νεολαία" είναι μια νέα δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία εξασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25 –είτε είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες απασχόλησης είτε όχι– θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη, ποιοτική προσφορά εντός 4 μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι.

Αυτή η ποιοτική προσφορά πρέπει να αφορά εργασία, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή συνέχιση της εκπαίδευσής τους, και να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την κατάσταση κάθε νέου.

Ένα επιτυχημένο παράδειγμα

Η Φινλανδία έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Εγγυήσεων για τη Νεολαία. Στο πλαίσιο αξιολόγησης από το ίδρυμα Eurofound, διαπιστώθηκε ότι το 2011 το 83,5% των νέων που αναζητούσαν εργασία έλαβαν αξιόλογη προσφορά εντός 3 μηνών από την εγγραφή τους στο μητρώο ανεργίας. Χάρη στο φινλανδικό σύστημα, επιταχύνθηκε η κατάρτιση εξατομικευμένων σχεδίων για τους νέους, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας.