Οικονομία

Προσυμπληρωμένοι οι τόκοι καταθέσεων και το 2014

Προσυμπληρωμένοι οι τόκοι καταθέσεων και το 2014 Προσυμπληρωμένοι οι τόκοι καταθέσεων και το 2014
Προσυμπληρωμένοι οι τόκοι καταθέσεων και το 2014 Τα αρχεία με τους τόκους καταθέσεων των φορολογουμένων ζητά με έγγραφο της η Γενική Γραμματεία Εσόδων από τις τράπεζες ώστε να συμπληρωθούν αυτόματα στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2014.

Συγκεκριμένα τις καταστάσεις Απόδοσης Τόκων Καταθέσεων που εμφανίζονται τα έσοδα των φορολογουμένων για το έτος 2013 ζητά να στείλουν τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να είναι προσυμπληρωμένο το πεδίο του εντύπου Ε1 χωρίς να χρειάζεται οι υπόχρεοι να απευθυνθούν στις τράπεζες ώστε να λάβουν τις βεβαιώσεις.

Τα στοιχεία που θα αναγράφονται στα αρχεία με τους τόκους καταθέσεων που θα στείλουν οι τράπεζες είναι τα κάτωθι:

1ο πεδίο:    Κωδικός Πιστωτικού Ιδρύματος
2ο πεδίο:    Αριθμός Λογαριασμού (IBAN)
3ο πεδίο:    Νόμισμα Τήρησης (κωδικοποίηση ISO)
4ο πεδίο:    Ποσό πιστωτικών τόκων σε Ευρώ
5ο πεδίο:    Ποσό χρεωστικών τόκων σε Ευρώ
6ο πεδίο:    Ποσό παρακρατηθέντα φόρου επί πιστωτικών τόκων σε Ευρώ
7ο πεδίο:    Πλήθος δικαιούχων
8ο πεδίο:    Α.Φ.Μ. 1ου δικαιούχου
9ο πεδίο:    Ονοματεπώνυμο 1ου δικαιούχου
10ο πεδίο:    Είδος Παραστατικού 1ου δικαιούχου
11ο πεδίο:    Αριθμός Παραστατικού 1ου δικαιούχου
12ο πεδίο:    Α.Φ.Μ. 2ου δικαιούχου
13ο πεδίο:    Ονοματεπώνυμο 2ου δικαιούχου
14ο πεδίο:    Είδος Παραστατικού 2ου δικαιούχου
15ο πεδίο:    Αριθμός Παραστατικού 2ου δικαιούχου
 
Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται η τιμή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα ή η τιμή spot του δελτίου τιμών συναλλάγματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους αναφοράς.

Να υπευνθυμίσουμε ότι για φέτος ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει θεσπίσει την περσινή εξαίρεση για τους τόκους καταθέσεων των 250 ευρώ με αποτέλεσμα αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι ότι θα δηλωθούν όλοι οι τόκοι ακόμη και τους ενός λεπτου του ευρώ αλλά έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά θα παρατείνει το καθεστώς της μη υποχρέωσης δήλωσης των τόκων κάτω των 250 ευρώ και για φέτος.

Οι τόκοι θα εμφανίζονται σε ξεχωριστό κωδικό. Τον κωδικό 667 ο οποίος όμως θα αφορά μόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς των «ημεδαπών» τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι καταθέσεις στο εξωτερικό θα εμφανίζονται σε ξεχωριστό κωδικό. Οι τόκοι της συζύγου, θα δηλώνονται στον κωδικό 668

Επίσης η ΓΓΔΕ κάνει γνωστό ότι παρά την παραπάνω διευκόλυνση τα πιστωτικά ιδρύματα ΔΕΝ μπορούν να αρνηθούν την έκδοση βεβαίωσης τόκων αν αυτό ζητηθεί από πελάτη τους.