Οικονομία

Πως θα γίνονται πλέον οι ομαδικές απολύσεις

Πως θα γίνονται πλέον οι ομαδικές απολύσεις Πως θα γίνονται πλέον οι ομαδικές απολύσεις
Πως θα γίνονται πλέον οι ομαδικές απολύσεις Αλλαγές θεσπίζονται πλέον στο καθεστώς που διέπει την έγκριση ομαδικών απολύσεων μετά και την συμφωνία της Τρόικας για πιλοτική δοκιμή του μέτρου.

Παγώνουν για έξι μήνες οι απαιτήσεις της Τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ώστε να τεθεί δοκιμαστικά το μέτρο που θέλει το ΑΣΕ να αποφασίζει ενδεχόμενες απολύσεις από επιχειρήσεις.

Εφόσον προκύψουν δυσλειτουργίες στο παραπάνω, η Τρόικα θα  επαναφέρει τον Οκτώβριο το θέμα, απαιτώντας  οι απολύσεις να απελευθερωθούν με νόμο.

Τι θα ισχύει όμως πλέον για τις ομαδικές απολύσεις

Ομαδικές απολύσεις πάνω από το μηνιαίο επιτρεπόμενο όριο υπό όρους και εφόσον αυτό δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, θα μπορεί να εισηγείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων (ΓΣΕΕ).

Απολύσεις με κριτήρια

Τα κριτήρια, που θα πρέπει να εξετάζει το ΑΣΕ, όπως τα δικαστήρια τα έχουν επεξεργαστεί εδώ και χρόνια, είναι τα εξής:

- Πρώτον, αν ο επιχειρηματίας έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα διάσωσης της επιχείρησής του πριν αποφασίσει να κάνει ομαδικές απολύσεις - π.χ. προγράμματα αναδιοργάνωσης, εκ περιτροπής εργασία στο προσωπικό, μερική απασχόληση, κλπ.

- Δεύτερον, αν οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν την έσχατη λύση στην επιχειρηματική δυσκολία, με δεδομένο ότι πάντοτε η απόλυση στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως το έσχατο μέσο διάσωσης του επιχειρηματία.

- Τρίτον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν ότι για την επιλογή των προς απόλυση εργαζομένων ελήφθησαν υπ' όψιν ατομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως η προϋπηρεσία τους, η οικογενειακή τους κατάσταση, οι προσωπικές τους ανάγκες, να επιλέγονται δηλαδή εργαζόμενοι που στα κριτήρια αυτά υστερούν.