Οικονομία

Δικαίωμα εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις - Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται

Δικαίωμα εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις - Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται
Για κινδυνολογία και διαστρέβλωση της πραγματικότητας στα εργασιακά θέματα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μηταράκης, διαβεβαίωσε ότι οι διατάξεις του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο δεν θα επιφέρουν μειώσεις σε μισθούς, καθώς η «ρήτρα εξαίρεσης» από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης αφορά σε πολύ λίγες, ειδικές, περιπτώσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια κινδυνολογία στα θέματα των εργασιακών πριν από τις εκλογές. Είναι δεδομένο ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο τομέας των εργασιακών θα αποτελέσει βασικό πεδίο μάχης. Η πραγματικότητα είναι ότι διαρκώς διαστρεβλώνουν αυτά που προσπαθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Η πρόταση του υπουργείου έχει ήδη βγει στη διαβούλευση και είναι δεδομένα τα στοιχεία.

Όπως τόνισε με τις εργασιακές αλλαγές δίνεται το δικαίωμα στους συνδικαλιστές και στους εργοδότες να συμφωνήσουν αν θεωρούν ότι οι κλαδικές ή οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις, π.χ. για κοινωνικούς συνεταιρισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή για εταιρείες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα.

"Και δίνουμε το δικαίωμα εξαίρεσης όχι γενικά, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τις πολύ λίγες συγκεκριμένες περιπτώσεις εταιρειών που παίζονται οριακά η επιβίωσή τους και η ύπαρξη θέσεων εργασίας. Δίνεται περιορισμένα η δυνατότητα σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις να υπάρξει μια εξαίρεση γιατί πρέπει να ισορροπήσουμε τις ανάγκες των εργαζομένων και την ανάγκη ύπαρξης θέσεων εργασίας. Δεν μιλάμε για κάτι γενικευμένο", είπε ο κ. Μηταράκης.