Οικονομία

Ο Βρούτσης απορρίπτει τις επικουρικές μέσω επενδυτικών προϊόντων

Ο Βρούτσης απορρίπτει τις επικουρικές μέσω επενδυτικών προϊόντων
Αλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ και υγείας θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βρούτσης εμφανίστηκε στη συνέντευξή του απορρίπτωντας ουσιαστικά την πρόταση του Υφυπουργού Νότη Μηταράκη για εισαγωγή επενδυτικών προϊόντων στην επικουρική σύνταξη.

Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν προκειται να υπάρξει ιδιωτικό σύστημα στην σχετική ερώτηση σημειώνοντας ότι διευρύνεται το υπάρχον σύστημα και ο κάθε ασφαλισμένος επιλέγει τις εισφορές του για το τι σύνταξη θέλει να πάρει.

Παράλληλα ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σύνταξης. «Θα υπάρξουν αυξήσεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι αλλαγές των συντελεστών αναπλήρωσης αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο των νέων. Και για αυτό θα γίνει επανεκκίνηση του υπολογισμού των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

Για τις εισφορές και το εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες εισφορών. «Όποιος εργαζόμενος θέλει μπορεί να πληρώσει περισσότερες εισφορές για να πάρει μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ» σημείωσε.

Έτσι όπως όλα δείχνουν στο αέρα βρίσκεται η πρόταση Μηταράκη, η οποία στοχεύει στην δημιουργία ισχυρών Ελληνικών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν, σε βάθος χρόνου, τα 100 δισ. ευρώ.

Όπως έχει πει, στο νέο αυτό μοντέλο, ο ασφαλισμένος αποκτά λόγο και δικαιώματα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού του βίου, καθώς σε συνεργασία με την ΑΕΔΑΚ ΦΚΑ, εξετάζουν τη δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει εκείνο το προϊόν που επιθυμεί.

Σημειώνοντας ότι η επικουρική σύνταξη γίνεται αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική, με το κράτος να συνεχίζει να διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο και τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Δείτε επίσης:

Η κυβέρνηση «αδειάζει» Μηταράκη για Reuters