Οικονομία

Λύση για τους απλήρωτους ναυτικούς της NEL

Λύση για τους απλήρωτους ναυτικούς της NEL Λύση για τους απλήρωτους ναυτικούς της NEL
Λύση για τους απλήρωτους ναυτικούς της NEL Λύση στο θέμα των απλήρωτων ναυτικών της NEL προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, το νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Οίκος Ναύτου-Ναυτική Εργασία» και το διακριτικό τίτλο «ΟΝΝΕ», που αναμένεται να δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και του Οίκου Ναύτου στο νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις», θα μπορεί να δεσμεύει ποσά των επιδοτήσεων από τα μισθώματα τα εταιρειών που οφείλουν χρήματα και να τα αποδίδει άμεσα στους απλήρωτους ναυτικούς.

Στην αρμοδιότητα του ΟΝΝΕ θα είναι η παροχή πρόνοιας προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, αλλά και η καταβολή ειδικών επιδομάτων και ενισχύσεων. Επίσης, θα μπορεί να χορηγεί ασφαλιστικά δικαιώματα στους ναυτικούς και τις οικογένειές του και να μεσολαβεί για την εύρεση εργασίας σε άνεργους ναυτικούς. Παράλληλα, θα παρακολουθεί την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για τη ναυτική εργασία που έχουν επικυρωθεί από τη Βουλή, αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές.

Σημειώνεται ότι πολλά από μέλη των πληρωμάτων της ΝΕΛ είναι απλήρωτα έως και έξι μήνες. «Δώστε μια λύση. Τι άλλο να κάνουμε; Να αυτοκτονήσουμε;» είχε πει χαρακτηριστικά στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ο μάγειρας Ζαχαρίας Δεκαβάλας, ο οποίος εργάζεται στο πλοίο European Express και είναι απλήρωτος για 10 μήνες (5 μήνες στο πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος και 5 μήνες στο European Express).

Αύριο δεκάδες ναυτικοί, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν, στις 8:30 το πρωί, νέα συγκέντρωση έξω από το πλοίο European Express και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας των ναυτικών αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για το θέμα της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), αλλά και για το θέμα των απλήρωτων οφειλών των εταιρειών στα πληρώματα.

Εξάλλου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κάλεσε εκ νέου χθες την ΠΝΟ να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις έως την Τετάρτη το μεσημέρι για το θέμα της δρομολόγησης του πλοίου ασφαλείας, λέγοντας παράλληλα πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρόκειται να αποσυρθεί, καθώς είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ήδη πάντως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το νομικό επιτελείο επεξεργάζεται βελτιωτική πρόταση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση που θα κάμπτει τις αντιδράσεις των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής.