Οικονομία

Πότε δικαιούνται σύνταξη τα παιδιά ασφαλισμένων

Πότε δικαιούνται σύνταξη τα παιδιά ασφαλισμένων Πότε δικαιούνται σύνταξη τα παιδιά ασφαλισμένων
Πότε δικαιούνται σύνταξη τα παιδιά ασφαλισμένων Όπως προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου τα παιδιά μπορούν να πάρουν τμήμα ή και ολόκληρη τη σύνταξη εφόσον πληρούν συγκεκριμένα ηλικιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με το Έθνος το ποσό της σύνταξης εφόσον ζει ο σύζυγος του θανόντα σε γενικές γραμμές ανέρχεται στο 25% με 30% της σύνταξης. Σε περίπτωση πάντως που δεν υπάρχει επιζών γονέας ή σύζυγος, τότε το τέκνο λαμβάνει ολόκληρη την σύνταξη.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη «μεταφορά» της σύνταξης στα τέκνα είναι να μην έχουν παντρευτεί και να είναι κάτω των 18 ετών (μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας). Σε περίπτωση που τα παιδιά σπουδάζουν η σύνταξη χορηγείται μέχρι το 24ο έτος (εκτός αν τελειώσουν νωρίτερα τις σπουδές).

Αναγκαία προϋπόθεσης για την μεταφορά της σύνταξης είναι το παιδί να μην έχει παντρευτεί και να είναι κάτω των 18 ετών (μέχρι την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας).
Σε περίπτωση που τα παιδιά σπουδάζουν η σύνταξη χορηγείται μέχρι το 24ο έτος (εκτός εαν έχουν τελειώσει νωρίτερα τις σπουδές).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση ανικανότητας των παιδιών η σύνταξη συνεχίζεται και μετά το 18ο έτος ανεξάρτητα αν σπουδάζουν ή όχι.

Με βάση την νομοθεσία στην περίπτωση θανάτου λόγω  γήρατος ή αναπηρίας στα τέκνα απονέμεται ποσοστό σύνταξης που αντιστοιχεί στην παροχή που ως την ημερομηνία θανάτου ελάμβανε .
Επιπρόσθετα σύνταξη δικαιούνται τα τέκνα και στην περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Εφόσον είχε συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 300 τουλάχιστον την τελευταία πενταετία πριν το θάνατο του.

Εφόσον είχε συμπληρώσει 300 ημέρες ασφάλισης και δεν είχε συμπληρώσει το 21ο έτος .
Οι ημέρες αυτές αυξάνονται κατά 120 κάθε έτος μετά το 21ο και μέχρι την συμπλήρωση 4.200 ημερών στο 54ο έτος .Προσοχή οι 300 ημέρες πρέπει να έχουν συμπληρωθεί την τελευταία πριν το θάνατο 5ετία .

Σε περίπτωση που ο θάνατος του ασφαλισμένου οφείλεται σε εργατικό ατύζημα η σε επαγγελματική ασθένεια τα τέκνα δικαιούνται σύνταξη αρκεί η ασφάλιση χωρ΄λις χρονικές προϋποθέσεις .Σς περίπτωση θανάτου από ατύχημα εκτός εργασίας τα τέκνα δικαιούνται σύνταξη εφόσον ο ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει τις μισές ημέρες από αυτές που απαιτούνται για σύνταξη λόγω θανάτου από κοινή ασθένεια .