Οικονομία

ΓΣΕΕ :Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη

ΓΣΕΕ :Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ΓΣΕΕ :Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη
ΓΣΕΕ :Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη Μόνον η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ελαχιστοποίηση της στρατιάς των ανέργων θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη στη χώρα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ενώ είναι σε εξέλιξη η πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.

«Η απεργία είναι σε εξέλιξη, πλήθος κόσμου κατέρχεται στην συγκέντρωση» περιγράφει ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας και επισημαίνει ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας σήμερα στέλνει ένα μήνυμα σε κυβέρνηση και τρόικα: «Λέει όχι στα μνημόνια, όχι στον εργασιακό μεσαίωνα, όχι στη λιτότητα, στην εξαθλίωση και στον αυταρχισμό. Διεκδικούμε ως εργαζόμενοι την αξιοπρέπειά μας, το δικαίωμα μας στη ζωή, στην εργασία, στην υγεία, στη Παιδεία στη κοινωνική ασφάλιση».

Ο κ. Καραγεωργόπουλος σημειώνει ότι η σημερινή συγκέντρωση και η απεργιακή κινητοποίηση είναι μαζί με την ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει ανάλογα αιτήματα. «Από κοινού διαδηλώνουμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που στοχοποιούν περαιτέρω τον ελληνικό λαό και δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις ανεργίας. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος πλήττεται αυτή την περίοδο από τη διαθεσιμότητα, από τις απολύσεις, από τις περικοπές και σειρά άλλων μέτρων» ανέφερε.

Ερωτηθείς σε τι προσβλέπει το συνδικαλιστικό κίνημα από τη σημερινή κινητοποίηση, ποια από τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν, και στην επισήμανση ότι η ΠΝΟ υπέγραψε μηδενική συλλογική σύμβαση με την Ένωση Εφοπλιστών, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει «υπονομευτεί πάρα πολύ και νομοθετικά από την κυβέρνηση κατ’ επιταγήν της τρόικας».

Παρόλα αυτά όμως, πρόσθεσε, «τώρα μπορούν τα συνδικάτα και πετυχαίνουν νίκες μικρής κλίμακας και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να περάσουμε». «Μετά την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας βλέπουμε ότι παίρνουν σειρά ομοσπονδίες που μέχρι πρότινος δεν είχαν τη δυνατότητα να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις και σιγά-σιγά βλέπουμε ότι ξεκινάει ξανά, κόντρα στις επιταγές των μνημονίων που έχουν νομοθετηθεί, να υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις, σε διάφορους τομείς. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα και ελπίζουμε ότι τα συνδικάτα θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν τον υπό κατάργηση θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτηση για την αισιόδοξη προοπτική της χώρας και τη διαβλεπόμενη από πολλούς σταθεροποίηση της οικονομίας, ο κ. Καραγεωργόπουλος είπε ότι «εμείς αυτό που θέλουμε να ελπίζουμε είναι ότι άμεσα, για να μην πω χθες, θα δοθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και αυτό είναι οι θέσεις εργασίας» και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη εάν δεν υπάρξει δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα είναι πλεονασμός. Για εμάς πρωταρχικό αίτημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, διότι πρέπει αυτή η μεγάλη στρατιά, η δεξαμενή των ανέργων, να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο».