Οικονομία

Κοινωνικά Προγράμματα ύψους 3,4 δισ ευρώ το 2014-2020

Κοινωνικά Προγράμματα ύψους 3,4 δισ ευρώ το 2014-2020 Κοινωνικά Προγράμματα ύψους 3,4 δισ ευρώ το 2014-2020
Κοινωνικά Προγράμματα ύψους 3,4 δισ ευρώ το 2014-2020 Κοινωνικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ το 2014-2020 ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Τα κοινωνικά προγράμματα εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014- 2020.

Την έναρξη του νέου επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014- 2020» κήρυξαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας. 

«Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνον αριθμοί, είναι κυρίως άνθρωποι, είναι η βάση για ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Από το ΕΣΠΑ καλύπτονται 16.500 επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 18.000 τεχνικά έργα. Δημιουργήθηκαν ή ανακαινίσθηκαν 450 βρεφονηπιακοί σταθμοί, γεγονός που επέτρεψε σε 67.500 οικογένειες να στέλνουν εκεί τα παιδιά τους. Κάλυψε τις δαπάνες υγείας 42.500 συμπολιτών μας. Το ΕΣΠΑ είναι ένα ανάχωμα στην κρίση» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην απορρόφηση κονδυλίων στην Ευρώπη και πρώτη, στην απορρόφηση του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε γνωστό ότι το κέντρο βάρους του νέου ΕΣΠΑ θα μετατοπιστεί για πρώτη φορά από τα έργα υποδομής, στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, από τη μία πλευρά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνικής συνοχής, από την άλλη. Προς τούτο, το ύψος των πόρων των κοινωνικών προγραμμάτων θα φτάσει τα 3,4 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα διατεθούν στην κατάρτιση και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι σχετικές προτάσεις θα έχουν παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 28 Απριλίου.

«Έχουμε κλείσει έναν μεγάλο, επώδυνο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής, η επενδυτική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, η ανεργία δείχνει πλέον, έπειτα από πέντε χρόνους να πέφτει σε φάση αποκλιμάκωσης» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, εντός του έτους το ποσοστό των ανέργων θα αρχίσει να μειώνεται.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, τους τελευταίους τέσσερις μήνες η ανεργία μειώνεται συνεχώς και σήμερα, βρίσκεται στο 26,7%, από 27,7% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. «Τον Απρίλιο, έχουμε μεγάλο πλεόνασμα προσλήψεων» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή του ΕΣΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πήγε ούτε ένα ευρώ χαμένο».

Σημαντική από αυτή την άποψη ήταν και η «πρωτοφανής» συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας. Στη συνεργασία αυτή, αλλά και στην ανάγκη της συνέργειας με τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, αναφέρθηκε στον δικό του χαιρετισμό, ο υπουργός Παιδείας.

«Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά οι πολιτικές της εκπαίδευσης και της απασχόλησης αποδίδονται σε ένα κοινό πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Τα τελευταία δύο χρόνια επιδιώξαμε μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε, αναφερόμενος στο νέο γενικό Λύκειο, το νέο επαγγελματικό Λύκειο και τις επαγγελματικές σχολές κατάρτισης. «Για πολλά χρόνια, το εκπαιδευτικό μας σύστημα ήταν αντιαναπτυξιακό, οδηγούσε τους νέους στην ανεργία» σημείωσε.

«Γι' αυτό» πρόσθεσε «σχεδιάσαμε μια στοχευμένη εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας». Στόχος του υπουργείου σε αυτή την κατεύθυνση είναι, μεταξύ άλλων, το 30% των νέων να έχει περάσει, έως το 2020, από θέσεις μαθητείας.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής υπογράμμισε τη σημασία των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, τονίζοντας ότι κατά την περίοδο εφαρμογής του νέου ΕΣΠΑ (2014- 2020) προβλέπεται να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική δυνατότητα αμιγώς ελληνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, επομένως οι διαθέσιμοι πόροι για τη στήριξη δημόσιων πολιτικών θα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ. Για τις δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης ο κ. Κυριαζής υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει προσέγγιση του κόσμου της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.