Οικονομία

Eurogroup: Ολονύκτιες διαβουλεύσεις για τα χρήματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού - Στις 11:00 οι ανακοινώσεις

Eurogroup: Ολονύκτιες διαβουλεύσεις για τα χρήματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού - Στις 11:00 οι ανακοινώσεις
Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, αναμένονται να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις του Eurogroup για την «συντονισμένη απάντηση της ζώνης του ευρώ» στα προβλήματα που προκύπτουν από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Κατά τη συνεδρίαση του οργάνου την Τρίτη, η οποία διήρκησε 4 ώρες, εν συνεχεία διεκόπη, και εκκίνησε ξανά στη 1 ώρα το πρωί, δεν επετεύχθη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν το βράδυ της Τρίτης πως τα περισσότερα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της συντονισμένης απάντησης της ζώνης του ευρώ στην κρίση του κορονοϊού είναι στο τραπέζι και απομένουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνισθούν.

Κατά τις κοινές δηλώσεις που θα κάνουν στις 11:00 ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμένεται να αποδειχθεί κατά πόσον οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια τελική συμφωνία ή θα απαιτηθεί πρόσθετη διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Τα βασικά θέματα που εξετάσθηκαν στο Eurogroup ήταν ένα συνδυασμένο πακέτο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. ευρώ κατά της κρίσης του κορονοϊού και ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ, δηλαδή θα εκδίδει κοινό χρέος.

Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ προβλέπει τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την άντληση 240 δισ. ευρώ με ελαστικές προϋποθέσεις, την χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ και την εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

Ένα ζήτημα που δυσκόλεψε τις συζητήσεις είναι οι προϋποθέσεις στη βάση των οποίων ο ESM θα χορηγεί πιστώσεις στα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Χώρες όπως η Ιταλία, ζήτησαν να μην υπάρχει καμία αναφορά σε όρους, ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός όσων δανειοδοτούνται από τον ESM, ενώ Γερμανία και Ολλανδία ζήτησαν να υπάρξουν προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τον ESM ως εκδότη χρέους.

Απροθυμία έδειξαν κάποια κράτη μέλη και για το πακέτο των 100 δισ. ευρώ της Κομισιόν για τη στήριξη της απασχόλησης, ενώ άλλο σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με την έκδοση κοινού χρέους από ένα «δημοσιονομικό εργαλείο» της ζώνης του ευρώ.

Η Γαλλία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου δυναμικότητας 450 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα, με το Ταμείο αυτό να είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό «φόρο αλληλεγγύης» ή έκτακτες εισφορές από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Όμως, ούτε για το ζήτημα αυτό υπήρξε κάτι συγκεκριμένο, με τους Ολλανδούς να είναι και πάλι απρόθυμοι στο να υποστηρίξουν τη δημιουργία του ταμείου που θα εκδίδει κοινό χρέος.

Διαβάστε επίσης:

Μεταμεσονύκτιο θρίλερ στο Eurogroup