Οικονομία

Την αξιολόγηση θα περιμένει η μονιμοποίηση των διορισμένων με την 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ...στις καλένδες η προκήρυξη «ουρά»

φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Θα περιμένει την αξιολόγηση η μονιμοποίηση  όσων έχουν προσληφθεί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων με την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδηκαι δηλώσεις του σε επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, για την παράταση της δοκιμαστικής διετούς θητείας

Σημειώνεται ότι στις 05/06/2019 είχαν δημοσιευθεί από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες για τους προσληφθέντες με την 3Κ/2018.

Στις 11/03/2020 εκδόθηκε ο Ν.4674, που ορίζει (άρ. 79, παρ. 9) ότι για τους προληφθέντες με την 3Κ η διετής δοκιμαστική υπηρεσία για τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο υπολογίζεται από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Οι πίνακες αυτοί είχαν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ στις 31/03/2018, οπότε η δοκιμαστική υπηρεσία γι αυτούς τους υπαλλήλους έχει λήξει από την περασμένη Άνοιξη. Ύστερα από κοινοβουλευτική ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο στις 27/07/2020. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έκδοση των προσωρινών πινάκων, η μονιμοποίησή τους παραμένει αιτούμενη.

Ο ίδιος Ν.4674 ορίζει (αρ. 74) ότι – κατά παρέκκλιση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα – οι υπάλληλοι αυτοί θα έχουν δικαίωμα μετάταξης, μετακίνησης ή απόσπασης μετά από επτά έτη. Όμως, οι ίδιοι αυτοί υπάλληλοι στο διάστημα αυτό έχουν μετατεθεί σε άλλες θέσεις ή δήμους, ανάλογα με τους “προσωρινούς”, “οριστικούς” και “αναμορφωμένους” πίνακες.

«Πρόκειται για ζήτημα παραβίασης της κοινής λογικής» επισήμανε ο Κ. Αρσένης κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησής του το πρωί στη Βουλή. «Ενώ ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων ορίζει ότι εντός διετίας οι υπάλληλοι αυτοί αξιολογούνται και μονιμοποιούνται, εσείς δυόμισι χρόνια αργότερα δεν έχετε ολοκληρώσει την αξιολόγηση και οι άνθρωποι παραμένουν έωλοι σε συνεχή δοκιμαστική φάση». τόνισε σε ανακοίνωση του ο Κρίτων Αρσένης.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε απο το βήμα της Βουλής ««Όλοι αξιολογούνται. Έτσι θα αξιολογηθούν και αυτοί. Συνδέεται η αξιολόγηση με τη μονιμοποίησή τους; Ναι. Αλλά αυτό δεν είναι διάταξη που προέκυψε ξαφνικά. Είναι διάταξη του 2007, που λέει ότι οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδικαίως, με τη συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας, με εξαίρεση τους υπαλλήλους σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή έχει εκδοθεί πόρισμα επί ένορκης διοικητικής εξέτασης, καθώς και τους υπαλλήλους των οποίων τα ουσιαστικά προσόντα βαθμολογούνται στην έκθεση αξιολόγησης με βαθμό μικρότερο του πέντε. Η διάταξη μας λέει ότι πρέπει να γίνει έκθεση αξιολόγησης για να δούμε εάν είναι πάνω ή κάτω από το πέντε. Άρα, με τις προθεσμίες που προβλέπονται από το Ν.4369/2016 θα αξιολογηθούν».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Μερα25 «ο υπουργός, εν αγνοία του παραδέχθηκε ότι οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται υπό προϋποθέσεις με τη συμπλήρωση διετίας, πράγμα που αποτελούσε αίτημα του βουλευτή, το οποίο αρχικά απέρριψε. Συγχρόνως, «παρέλειψε» να σημειώσει ότι τόσο οι διατάξεις των άρθρων 85 και 86 του Ν.3587/2007, όσο και το Σύστημα Αξιολόγησης, όπως ορίζεται στο Ν.4369/2016 δεν αφορά αξιολόγηση ως προϋπόθεση μονιμοποίησης, αλλά την αξιολόγηση ως προϋπόθεση προαγωγής μονίμων, τακτικών υπαλλήλων. Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια και οι άνθρωποι παραμένουν στη δοκιμαστική φάση, ενώ ο νόμος προβλέπει να έχουν ήδη μονιμοποιηθεί. Αυτό είναι η ουσία» απάντησε ο Κ. Αρσένης στα σχόλια του υπουργού περί αλλαγής στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.»

Και συνέχισε θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων, που δεν έχουν απαντηθεί στην τρίτη κατά σειρά ερώτησή του γι αυτό το θέμα: «Πως εσείς τους κρατάτε ακόμη ομήρους; Για εσάς δεν είναι παράνομο και για το ΑΣΕΠ δεν είναι απαξιωτικό, όταν έχει γίνει προκήρυξη με συγκεκριμένους όρους, ενάμισι χρόνο αργότερα – αφού έχουν προσληφθεί – να αλλάζουν οι όροι πρόσληψης; Για ποιο λόγο το κάνετε; Εμπλέκεται 5000 εργαζόμενους στην καθαριότητα σε ένα παιχνίδι εκδίκησης προς την προηγούμενη κυβέρνηση;
Ποιες υπηρεσίες θα αξιολογήσουν αυτούς τους ανθρώπους; Οι υπηρεσίες στις οποίες ήταν με τους προσωρινούς καταλόγους; Οι υπηρεσίες στις οποίες πήγαν με τους οριστικούς καταλόγους; ‘Η οι υπηρεσίες στις οποίες βρέθηκαν με τους αναμορφωμένους καταλόγους;»

Και κατέληξε ο Κ. Αρσένης: «Θα επανέλθουμε ξανά και ξανά, μέχρι να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Το θέμα δεν έχει καμία σχέση με “συνέχιση κυβερνητικού έργου” όπως είπατε. Εχει, μάλλον, σχέση με κάποιο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη αυτών των 5.000 ανθρώπων. Και θα συμπληρώσω την ερώτησή μου τώρα, με κάτι στο οποίο δεν απάντησε ποτέ ο προκάτοχός σας: Τι θα γίνει με την ουρά της 3Κ; Έχει ανακοινωθεί ξανά και ξανά στη Βουλή, ότι θα προσλαμβάνονταν άλλοι 2.000 άνθρωποι, η συνέχιση της 3Κ. Εδώ και έναν χρόνο με τον κορονοϊό, οι ανάγκες καθαριότητας είναι πρωταρχικής σημασίας. Είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος, περισσότερο από ποτέ».