Οικονομία

Τραγική η κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων

Τραγική η κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων Τραγική η κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων
Τραγική η κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων Ρεπορταζ Βασίλης Αγγελόπουλος Τεράστιες απώλειες καταγράφουν τα ασφαλιστικά ταμεία που φτάνουν κοντά και στα 20 δις ευρώ. Οι απώλειες αυτές έχουν προκληθεί από την αύξηση της ανεργίας ,την μείωση των μισθών ,την εισφοροδιαφυγή ,την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την κατάργηση κοινωνικών πόρων.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά στο 30o Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο 19 & 20 Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) , στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ .

Τα στοιχεία που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η ΠΟΠΟΚΠ είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία . Μόνο στο ΙΚΑ έχει προκληθεί μείωση εσόδων κατά 8,2% μέχρι στιγμής σε σχέση με το 2010 αφού το εν λόγω ε΄τος τα έσοδα του Ιδρύματος έφταναν τα 13,1 δις ευρώ ενώ το 2013 τα έσοδα του ΙΚΑ έφτασαν τα 9,1 δις ευρώ.

Όσο αφορά τις καθυστερούμενες εισφορές φτάνουν τα 8 δις ευρώ με τα μισά να χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης .Το εν λόγω ποσό το 2010 έφτανε τα 4,8 δις ευρώ.

Επίσης η κρατική επιχορήγηση είναι 600 εκατ ευρώ μικρότερη σε σχέση με πέρσι αφού φέτος θα είναι 2,7 δις ευρώ ενώ το 2013 ήταν 3,3 δις ευρώ.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον ΟΑΕΕ αφού οι απλήρωτες εισφορές φτάνουν τα 7,4 δις ευρώ.

Όσο αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης σε όλα τα ταμεία φτάνουν αυτή την στιγμή τις 136.040 . 

Η ΠΟΠΟΚΠ αποκάλυψε επίσης ότι η μείωση στις επικουρικές συντάξεις που θα κάνει το ΕΤΕΑ από την σύνταξη του Ιουλίου δεν θα είναι 5,2% αλλά θα φτάσει το 8%.

Σχετικά με τα εφάπαξ που χορηγεί το ΤΠΔΥ , η Ομοσπονδία έκανε γνωστό ότι εκκρεμούν 38.000 αιτήσεις δικαιούχων με το ποσό που πρέπει να χορηγηθεί να φτάνει το 1,07 δις ευρώ με το ταμείο να μπορεί να πληρώσει μόνο τα 400 εκατ ευρώ.

Ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εφάπαξ αφού σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ υπάλληλος με 35 ετία Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης το 2009 έπαιρνε εφάπαξ 63.277 ευρώ και σήμερα λαμβάνει 39.926 ευρώ. Επίσης υπάλληλος Υποχρεωτικής εκπαίδευσης με υπηρεσία 25 ετών το 2009 έλαβε εφάπαξ 29.691 ευρώ και σήμερα θα λάβει 18.715 ευρώ.

Τραγική όμως χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ αφού ο Οργανισμός παρουσιάζει αδυναμία αποπληρωμής τον μήνα Απρίλιο που ανέρχονται στα 7,739 δις ευρώ .Τα 2,7 δις ευρώ αφορούν οφειλές προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας , τα 100 εκατ ευρώ οφειλές προς τους ασφαλισμένους και τα υπόλοιπα αφορούν φορείς Γενικής Κυβέρνησης όπως τα νοσοκομεία.

Επίσης η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατα 234 εκατ ευρώ σε σχέση με πέρσι.