Οικονομία

Περικοπές 30% στις αποδοχές των υπαλλήλων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας

Περικοπές 30% στις αποδοχές των υπαλλήλων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας Περικοπές 30% στις αποδοχές των υπαλλήλων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας
Περικοπές 30% στις αποδοχές των υπαλλήλων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μειώσεις μισθών από 100 έως και 400 ευρώ ξεκινούν από αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής τράπεζας, ενώ οι περικοπές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Οι μειώσεις αποδοχών αποφασίστηκαν από την Alpha Bank στο πλαίσιο της μισθολογικής «εξισορρόπησης» των εργαζομένων της με εκείνους που προέρχονται από την πρώην Εμπορική Τράπεζα

Επί της ουσίας οι περικοπές που αποφασίστηκαν είναι ύψους 30% και θα πραγματοποιηθούν στη μισθοδοσία του Ιουλίου, ενώ επιπλέον μείωση 20% πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη μισθοδοσία του Οκτωβρίου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπολογίζουν ότι η περικοπή θα φτάνει ξεκινάει από 100 ευρώ και θα φτάνει τα 400 ευρώ για όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας και κατέχουν θέση ευθύνης.

Ήδη ο Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος (ΕΝ.Α.Σ.) Εργαζομένων Alpha Bank, Εμπορικής, έχει ανακοινώσει για αύριο Τρίτη, 8 Ιουλίου, στάση εργασίας από τη 1.15 έως τις 3.15 το μεσημέρι, ενώ θα πραγματοποιηθεί παναττική συγκέντρωση (Σοφοκλέους 11). Επίσης, την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί πορεία στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank, που βρίσκονται στην οδό Σταδίου. Ο σύλλογος κάνει λόγο με ανακοίνωσή του για «σχέδιο ηθικής, εργασιακής και μισθολογικής ισοπέδωσης των εργαζομένων της Alpha Bank με «μοχλό» τους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής».

Ο σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν τους πέρασε ούτε θα τους περάσει» και επισημαίνει πως «οι εργαζόμενοι κατά εκατοντάδες καταθέτουν αιτήσεις προσφυγών». Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει και νέα συνεδρίαση για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα σε συντονισμό με την ΟΤΟΕ.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου ΕΝΑΣ Γιώργος Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει πως «η Alpha Bank σαν καθολικός διάδοχος της πρώην Εμπορικής ήταν και είναι υποχρεωμένη από το νόμο όχι μόνο να απολαμβάνει τα οφέλη από τη συγχώνευση (περίπου 3 δισεκατομμύρια) αλλά και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους. Συμβαίνει όμως να κρατά τα οφέλη και να ισοπεδώνει τους εργαζόμενους ηθικά, μισθολογικά και εργασιακά. Αυτή η πολιτική είναι απαράδεκτη και οι εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής απαντούν με μαζικές αγωγές στη δικαιοσύνη και με αγωνιστική ετοιμότητα». Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank ανέρχονται περίπου στα 11.000 άτομα, από τα οποία τα 4.000 προέρχονται από την πρώην Εμπορική.