Οικονομία

ΟΚΕ: Η οικονομία των γκριζομάλληδων

ΟΚΕ: Η οικονομία των γκριζομάλληδων ΟΚΕ: Η οικονομία των γκριζομάλληδων
ΟΚΕ: Η οικονομία των γκριζομάλληδων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Oι άνεργοι στις ηλικίες 45 έως 65 ετών είναι διπλάσιοι (359.000 άτομα) σε σχέση με τους νέους χωρίς εργασία (178.000 άτομα). Μάλιστα, αυτοί οι άνεργοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι χαμηλών τυπικών προσόντων (όπως απόφοιτοι Λυκείου). Με βάση τα στοιχεία, προκειμένου η ανεργία να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα (από το 28% στο 12%), απαιτείται να αυξηθεί το Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κατά σχεδόν 48%! To συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη για τη γήρανση του πληθυσμού που παρουσίασε χθες ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης (Forum), που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) με τίτλο «Γήρανση του Πληθυσμού: Ένταξη στην Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση».

Από την ίδια μελέτη προκύπτει επίσης ότι «μέχρι το 2020 ούτε στην Ελλάδα η ανεργία θα πέσει κάτω του 20%, ούτε στην Ευρώπη κάτω από τα 20.000.000 πολίτες». Πρότεινε δε κοινή ευρωπαϊκή δράση κατά της ανεργίας στην Ευρώπη, αντικίνητρα στις απολύσεις των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας, κοινωνικό πλάνο στις επιχειρήσεις (προ των απολύσεων), αλλά και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της «οικονομίας των γκριζομάλληδων», ώστε να απορροφηθούν οι άνεργοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας».

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Χρήστος Μπακαβός προέβλεψε ότι χωρίς τη μετανάστευση δεν πρόκειται να  αυξηθεί ο πληθυσμός. «Μέχρι το 2049 οι 4 στους 10 πολίτες θα είναι άνω των 50 και μέχρι 64 ετών», είπε. Ο αναλογιστής κ. Βασίλης Μπέτσης ανέφερε ότι κατά τα επόμενα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα θα απαιτεί σε ετήσια βάση  επιπλέον των διατεθέντων, από 1 έως και 2, 65 δισ ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τα μισά εξ αυτών θα οφείλονται στην ανεργία.

Στη δημόσια συζήτηση αναδείχθηκαν τα προβλήματα απασχόλησης, η απαξίωση της εμπειρίας, η οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας

Ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι «χρειάζεται να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας ώστε αυτή η γενιά να μείνει ενεργή». Μόνο έτσι, ανέφερε, «θα στηριχθεί και η επόμενη-νεώτερη γενιά αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα».

Προέβλεψε δε ότι στο μέλλον οι συντάξεις «θα είναι και άλλο μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν», ενώ για την παραοικονομία και την αδήλωτη εργασία, την κύρια πληγή του ασφαλιστικού, ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. σημείωσε ότι «είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να υποστηρίξει, παροδικά, ορισμένες κατηγορίες ανέργων αλλά έτσι, τόνισε, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα».

Ο Αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Νίκος Σκορίνης σημείωσε ότι τα προβλήματα της «ταχείας» γήρανσης ήταν τρόπος ζωής τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, η «αναπροσαρμογή αυτού του μοντέλου είναι δύσκολη καθώς απαιτείται ο βίαιος αναπροσανατολισμός». Ανέφερε δε ότι στους 250.000 επαγγελματίες που τέθηκαν στο περιθώριο λόγω της κρίσης αναμένεται να προστεθούν άλλες 200.000, οι οποίοι θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους το επόμενο διάστημα.
Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Δημήτριος Βαργιάμης τόνισε ότι η συζήτηση για την ενεργό γήρανση είναι όσο ποτέ επίκαιρη, καθώς με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας είχαμε βίαιη επιμήκυνση της ενεργού ζωής αλλά τους ηλικιωμένους εργαζόμενους τους απορρίπτει η ίδια η αγορά εργασίας…». Ο κ. Ανέστης Στάθης από την ΓΣΕΕ τόνισε ότι «μαζί με την ωρίμανση του πληθυσμού ωριμάζει και η ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού».