Οικονομία

Απο το υπουργείο Εργασίας πλέον όλες Κοινωνικές Παροχές

Απο το υπουργείο Εργασίας πλέον όλες Κοινωνικές Παροχές Απο το υπουργείο Εργασίας πλέον όλες Κοινωνικές Παροχές
Απο τον υπουργείο Εργασίας πλέον όλες Κοινωνικές Παροχές Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η μεταφορά όλων των δράσεων που αναφέρονται στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο υπουργείο Εργασίας, εγκρίθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ανάμεσα στην τρόικα και στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Στη συνάντηση που διήρκεσε 5,5 ώρες και έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, τον έλεγχο όλων των προνοιακών παροχών. Επίσης, η τρόικα επανέλαβε τον προβληματισμό της για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και για τα ελλείμματα που καταγράφουν δόθηκε η εντολή στα τεχνικά κλιμάκια να αναζητήσουν τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το ζήτημα της βελτίωσης των όρων της ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών, με αύξηση των μηνιαίων δόσεων, παραπέμφθηκε για συνολική αντιμετώπιση στο πλαίσιο των οφειλών προς το Δημόσιο, γενικότερα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται η οριστική πρόταση του ΚΕΠΕ για την ενοποίηση ταμείων σε τρία για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, την επανεξέταση περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης και για τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού φορέα απονομής της σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές πρόνοιας, την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στη διάχυση των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα σε μια σειρά υπουργείων της κυβέρνησης. Στο εξής, για τη χορήγηση ενός επιδόματος (πχ φοιτητικό επίδομα, επίδομα θέρμανσης), θα είναι υπεύθυνο μόνο το υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων κρίθηκε απαραίτητη από το γεγονός ότι λόγω της εμπλοκής πολλών φορέων, δεν μπορούσε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να χάνονται επιδόματα από πολίτες που έπρεπε να τα λάβουν, ή να χορηγούνται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο θέμα της προώθησης του συστήματος «Άτλας», με την επισήμανση ότι έως το τέλος του έτους οι μισοί ασφαλισμένοι και έως το τέλος του 2015 το σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων θα έχουν τη δυνατότητα ενός πλήρους ηλεκτρονικού ασφαλιστικού βιογραφικού. Μάλιστα, ο κ. Κοστέλο, αντικαταστάτης του κ. Μορς στην τρόικα, έδειξε εντυπωσιασμένος από τη δυνατότητα που θα έχουν στο εξής να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής της σύνταξης, αλλά και της θεώρησης βιβλιαρίων ασφάλισης με ηλεκτρονικό τρόπο.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, επισήμαναν ότι όσο διατηρείται η ταμειακή ισορροπία των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της κάλυψης των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η συζήτηση που γίνεται με την τρόικα είναι, εάν υπάρξει ταμειακή ισορροπία έως το τέλος έτους να σχεδιαστεί η εφαρμογή, από το 2015 και μετά της περαιτέρω μείωσης εισφορών κατά μια μονάδα.

Η τρόικα στάθηκε και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, με το υπουργείο Εργασίας να δεσμεύεται για την προώθηση νέων προγραμμάτων ανεργίας, με κονδύλια του ΕΣΠΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το Σεπτέμβριο, παραπέμπονται οι αποφάσεις για ακανθώδη εργασιακά ζητήματα, όπως:

    Το όριο των ομαδικών απολύσεων.
    Η αλλαγή του λεγόμενου “συνδικαλιστικού νόμου”, με άξονες την μεταβολή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, την χρηματοδότηση των συνδικάτων και την συνδικαλιστικά άδεια.
    Το τι μέλλει γενέσθαι με τις “παγωμένες” σήμερα μισθολογικές τριετίες.
    Η κατάργηση και άλλων κοινωνικών πόρων που κατευθύνονται προς τα ταμεία.