Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Κατασκήνωση και για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Υπουργείο Εργασίας: Κατασκήνωση και για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες Υπουργείο Εργασίας: Κατασκήνωση και για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Υπουργείο Εργασίας: Κατασκήνωση και για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δικαίωμα συμμετοχής σε κατασκηνώσεις θα έχουν και φέτος τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και έτσι θα πραγματοποιηθεί Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα (ΚΠ) με τη συνεργασία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.).

Συνολικά, υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αξιοποιηθεί από 2.920 ωφελούμενους με το αναλογούν συνοδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό (συνολικά περίπου 1.900 άτομα για συντονισμό, συνοδεία, υποστήριξη και φροντίδα). Το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει ποσό 680.000 ευρώ για τη λειτουργία του Κατασκηνωτικού Προγράμματος για το 2014, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής παιδιά και ενήλικα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία.

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι συμμετέχοντες στο Κ.Π.ΑμεΑ 2014 είναι:

α) Να διαθέτουν γνωμάτευση πιστοποίησης του είδους και του βαθμού της αναπηρίας τους από ΚΕΠΑ, ΑΣΥΕ ή οποιαδήποτε υγειονομική επιτροπή που λειτουργούσε πριν την λειτουργία των ΚΕΠΑ και φωτοαντίγραφο αυτής συνυποβάλλεται με την αίτηση υποψηφίου κατασκηνωτή στην Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. (δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις και υποψήφιοι που διαθέτουν απλές ιατρικές γνωματεύσεις ή γνωματεύσεις ΚΕΔΔΥ).

β) Η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που μπορούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, βάσει σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης που χορηγείται από τον θεράποντα ιατρό κάθε υποψήφιου κατασκηνωτή.

γ) Να έχει συμπληρωθεί και υποβληθεί στην Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. από τους γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες ή τους Προέδρους των ιδρυμάτων κλειστής περίθαλψης (εάν πρόκειται για ΑμεΑ που διαβιούν σε ιδρύματα και στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος ή δικαστικού συμπαραστάτη) αίτηση υποψηφίου κατασκηνωτή ΑμεΑ με τα πλήρη και αληθή ατομικά και ιατρικά στοιχεία του υποψηφίου, μαζί με υπεύθυνη δήλωση του υποβάλλοντος την αίτηση, ο τύπος και το περιεχόμενο της οποίας προσδιορίζεται από την Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ., καθώς και με την ακριβή και αναλυτική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο υποψήφιος κατασκηνωτής.

δ) Κάθε υποψήφιος κατασκηνωτής συνοδεύεται από συνοδό που με μέριμνα του οικογενειακού περιβάλλοντος του κατασκηνωτή ή του ιδρύματος που διαβιεί έχει ορισθεί και ενημερωθεί και η προσφορά τους καλύπτεται οικονομικά από την Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. η οποία και έχει την ευθύνη συντονισμού και εποπτείας των Συντονιστών Κατασκηνώσεων ΑμεΑ, του Προσωπικού Ιατρικής και Νοσηλευτικής Φροντίδας Κατασκηνώσεων ΑμεΑ, του Προσωπικού Συνοδείας και Υποστήριξης Κατασκηνωτών ΑμεΑ για την ομαλή κι επιτυχή λειτουργία του Προγράμματος στους κατασκηνωτικούς χώρους που αυτό υλοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα Σύμβαση και την κείμενη νομοθεσία.

ε) Οι συμμετέχοντες κατασκηνωτές ΑμεΑ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας τους και δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί την ηλικία των 50 ετών. Κατ’ εξαίρεση και μόνο σε κατασκηνώσεις που θα λειτουργήσουν για περισσότερες των τριών κατασκηνωτικών περιόδων δύναται στην τελευταία περίοδο, κι εφόσον το επιτρέπει η χωρητικότητα του κατασκηνωτικού χώρου, να φιλοξενηθούν και κατασκηνωτές με αναπηρία η ηλικία των οποίων, όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60ο έτος, η δε αναλογία τους δεν θα υπερβαίνει το 10% των κατασκηνωτών ΑμεΑ στον συγκεκριμένο κατασκηνωτικό χώρο. Επισημαίνεται ότι, δεδομένων των στόχων του Κ.Π.ΑμεΑ, απαγορεύεται οι κατασκηνωτές ΑμεΑ να συνοδεύονται κατά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα από τους γονείς τους (μητέρα ή και πατέρα), καθώς και από άτομα που η κατάσταση της πνευματικής, σωματικής ή ψυχικής τους υγείας δεν τους το επιτρέπει ή από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α αναλαμβάνει να υλοποιήσει το Κ.Π. ΑμεΑ για το έτος 2014, να ενημερώσει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει ως κατασκηνωτής και κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να συμμετέχει ως συνοδευτικό ή υποστηρικτικό προσωπικό εντός των κατασκηνωτικών χώρων που υλοποιείται το Πρόγραμμα, να ενημερώσει κάθε συμμετέχοντα για τον Κανονισμό Λειτουργίας των Κατασκηνώσεων ΑμεΑ, να εκδόσει και να αποστείλει έντυπα πληροφοριακά δελτία υποψηφίων κατασκηνωτών ΑμεΑ σε κάθε ενδιαφερόμενο Σύλλογο, οικογένεια, Ίδρυμα.

Επίσης, η Ομοσπονδία οφείλει να συνάψει συμβάσεις έργου ή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή δύναται να προσλαμβάνει προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες αμοιβόμενο με εργόσημο σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 21 του Ν. 3863/2010 ως ισχύουν και να καταβάλλει τις αμοιβές σε άτομα που θα απασχοληθούν με διάφορες ειδικότητες στους κατασκηνωτικούς χώρους για το συντονισμό του προγράμματος, τη συνοδεία, την ιατρονοσηλευτική φροντίδα, την υποστήριξη, την ψυχαγωγία, την άθληση και την ασφαλή διαμονή των συμμετεχόντων στο Κ.Π.ΑμεΑ. Από την υπαγωγή στην αμοιβή και ασφάλιση μέσω εργοσήμου εξαιρούνται τα πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση άλλου, πλην ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, φορέα κύριας ασφάλισης για την αυτή απασχόληση. Η Ομοσπονδία υποχρεώνεται επίσης να συλλέξει, επεξεργαστεί και εγκρίνει τις αιτήσεις των υποψηφίων κατασκηνωτών ΑμεΑ που έχουν γίνει εμπρόθεσμα βάσει των προθεσμιών κατάθεσης αιτήσεων που έχει θέσει η ίδια. Ακόμα, οφείλει να επιλέξει τους κατασκηνωτές ΑμεΑ που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Κ.Π.ΑμεΑ όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρούσα Σύμβαση και στην κείμενη νομοθεσία, να κατανείμει τους κατασκηνωτές σε κατασκηνωτικούς χώρους που λειτουργούν στα όρια ή πλησιέστερα κάθε Περιφερειακής Ενότητας του τόπου διαμονής κάθε κατασκηνωτή, σύμφωνα με την χωρητικότητα κάθε κατασκηνωτικού χώρου και την ημερομηνία παραλαβής της αίτησης υποψηφιότητας. Να να οργανώσει το πρόγραμμα λειτουργίας κάθε κατασκήνωσης που φιλοξενεί κατασκηνωτές ΑμεΑ ή να συνδιαμορφώσει σε συνεργασία με τους υπευθύνους των κατά τόπους Δήμων, το πρόγραμμα λειτουργίας των κατασκηνώσεων που λειτουργούν με μικτό πληθυσμό κατασκηνωτών (κατασκηνωτές με αναπηρία και κατασκηνωτές χωρίς αναπηρία), με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής υλοποίηση του Κ.Π. σύμφωνα με τους στόχους και τις προδιαγραφές του.

Βασικοί στόχοι του Κ.Π. είναι:

α) Η κοινωνικοποίηση των Ατόμων με Αναπηρία μέσα από τις διακοπές.

β) Η βελτίωση της υγείας τους.

γ) Η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους ΑμεΑ.

δ) Η ανακούφιση και η υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία.

Η υλοποίηση αυτού του έργου συμβάλλει στη ριζική αλλαγή που πρέπει να υπάρξει στη μορφή των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο της σύγχρονης προσέγγισης της αναπηρίας. Πρόκειται για την ανάγκη μετατόπισης από την κλειστή περίθαλψη σε προσβάσιμες υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στην τοπική κοινωνία, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και στοχεύουν στο ίδιο το άτομο με αναπηρία μέσω παροχής συγκεκριμένης υποστήριξης. Το Έργο συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρία, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία και στην αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων / Ιδρυμάτων / Σωματείων ΑμεΑ.