Οικονομία

Επίδομα ενοικίου για «κόκκινα δάνεια»

Επίδομα ενοικίου για «κόκκινα δάνεια» Επίδομα ενοικίου για «κόκκινα δάνεια»
Επίδομα ενοικίου για «κόκκινα δάνεια» Μέτρα στήριξης των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους επειδή αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι το κράτος πρέπει να δείξει κοινωνική ευαισθησία για αυτή την κατηγορία πολιτών, γι’ αυτό και στοχεύει να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας», παράλληλα με τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες. «Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα», ανέφερε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δυνατότητα να αποκτά η τράπεζα το ακίνητο και να το νοικιάζει στον οφειλέτη δανειολήπτη ή να του το παραχωρεί με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing, ενδεχομένως με δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος), ενώ το ενοίκιο που θα πληρώνει ο δανειολήπτης θα επιδοτείται από το κράτος. Σχετική ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. ευρώ παρουσιάζουν καθυστερήσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ζήτημα να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η απαγόρευση των πλειστηριασμών και η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί νέα παράταση του μέτρου.

Στο μεταξύ, την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια εξέφρασε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με «ευκαιριακές προσεγγίσεις» και «προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων», προσθέτοντας: «Είναι ερασιτεχνική η άποψη ότι ένα τραπεζικό σύστημα που είχε συνηθίσει σε ποσοστά επισφαλειών της τάξεως του 5%-7% μπορεί ως διά μαγείας να προσαρμοστεί στο σημερινό επίπεδο επισφαλειών». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, η διαχείριση των προβληματικών δανείων «απαιτεί πάνω απ’ όλα τη διαμόρφωση ρεαλιστικής στρατηγικής» και ο χρόνος επίτευξης συμφωνιών «πρέπει να είναι σύντομος και να μην ξεπερνά το τρίμηνο».