Οικονομία

Ομαδικές απολύσεις: Στους εργοδότες η τελική απόφαση

Ομαδικές απολύσεις: Στους εργοδότες η τελική απόφαση Ομαδικές απολύσεις: Στους εργοδότες η τελική απόφαση
Ομαδικές απολύσεις: Στους εργοδότες η τελική απόφαση Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι ομαδικές απολύσεις είναι ένα από τα πιο «καυτά» εργασιακά θέματα που θα απασχολήσουν τρόικα και υπουργείο Εργασίας στις διαπραγματεύσεις του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Πιθανή άρση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μέσω της μεταφοράς στον εργοδότη της τελικής απόφασης για την εφαρμογή τους, μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στην ίδια τη δομή της συγκυβέρνησης. Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί ανοιχτά ενάντια σε οποιαδήποτε μετατροπή προς το χειρότερο, των εργασιακών σχέσεων.

 Μένει λοιπόν να φανεί σε αυτό το άτυπο... μπρα ντε φερ, εάν θα επικρατήσει η ακραία πλευρά της τρόικας, που θέλει να ισοπεδώσει τελείως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ή εάν θα πρυτανεύσουν πιο ήπιες κυβερνητικές «φωνές».

Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις η τρόικα αναμένεται στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου να ασκήσει έντονες πιέσεις ώστε να «ανοίξει» ξανά το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Έτσι και αλλιώς θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας του μέτρου από τον Μάρτιο και μετά, όταν δηλαδή αποφασίστηκε τον τελικό λόγο για την έγκριση ή για την απόρριψη των ομαδικών απολύσεων να έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και όχι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, όπως ίσχυε έως τότε. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα προσανατολίζεται στο να απαιτήσει από την ελληνική πλευρά, να προωθήσει στη Βουλή διάταξη, σύμφωνα με την οποία στο εξής τον τελικό λόγο για τις ομαδικές απολύσεις θα έχουν μόνο οι εργοδότες. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΣΕ περιορίζεται σε ένα ρόλο γνωμοδοτικό και κυρίως διαμεσολαβητικό, δηλαδή να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την πλευρά του εργοδότη και τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια το ΑΣΕ θα αναλαμβάνει την ευθύνη να αξιολογήσει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης που έχει καταθέσει πρόταση για ομαδικές απολύσεις και, να αντιπροτείνει λύσεις, σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τις διαφορές και τις διαφωνίες που λογικά θα υπάρχουν, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εάν καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό, τότε οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε μια άλλη λύση, διαφορετική από αυτή των ομαδικών απολύσεων και το θέμα θα λήγει εκεί. Εάν όμως δεν προκύψει συμφωνία, τότε η τρόικα επιμένει να αποφασίζει οριστικά και τελεσίδικα ο ίδιος ο εργοδότης για την πρόταση που έχει καταθέσει. Εάν λοιπόν ο εργοδότης επιμείνει στην αρχική πρόταση για ομαδικές απολύσεις, τότε αυτές θα πρέπει να γίνονται, χωρίς ούτε το ΑΣΕ, ούτε φυσικά ο υπουργός Εργασίας, να έχουν τη δυνατότητα να τις αποτρέψουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν ομαδικές απολύσεις είναι η επιχείρηση να καταφέρνει μέσω αυτής της οδυνηρής διαδικασίας, να επιβιώσει και να διατηρηθεί «ζωντανή». Το μεγάλο «αγκάθι» στις απαιτήσεις της τρόικας, είναι η πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του κόμματος της συγκυβέρνησης, με καλή γνώση των εργασιακών θεμάτων, οι ομαδικές απολύσεις δεν αποτελούν καν θέμα της επόμενης διαπραγμάτευσης.