Οικονομία

Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ με το νέο νομοσχέδιο, έλεγχος στη συνταγογράφηση

Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ με το νέο νομοσχέδιο, έλεγχος στη συνταγογράφηση
Το νομοσχέδιο «ΕΟΠΥΥ - Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης» θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Νομοσχέδιο, με το οποίο εισάγονται μέτρα με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και κριτήρια για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόσω ολοταχώς προχωράει ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης με την θεσμοθέτηση αλλαγών που στοχεύουν στην εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων, που θα διέπουν τις σχέσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων, όπως είχε γράψει το Νews4Health.

Μαζί θεσμοθετούνται και μέτρα που εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με τον περιορισμό του clawback, του ποσού της υπέρβασης της δαπάνης να αποτελεί προαπαιτούμενο στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Πλεύρης στρέφεται στην εφαρμογή αυστηρότερη τήρηση των κανόνων της συνταγογράφησης, αλλά και τη μεταφορά φαρμάκων από τη θετική λίστα αποζημίωσης στην αρνητική λίστα (δηλαδή στα φάρμακα που συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται).

Παράλληλα, μειώσεις του clawback θα επιδιωχθούν και μέσω της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Ειδικότερα, λοιπόν, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο "Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης".

Βασικά σημεία του Νομοσχεδίου, που αφορά στην αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και προβλέπει την εφαρμογή άμεσων μέτρων με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης:

  • Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα
  • Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Οι συνάψεις συμβάσεων και τα ποσά αποζημιώσεων θα καθορίζονται βάσει αυτών των κριτηρίων.
  • Real time ελεγχος στις υπηρεσίες.
  • Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων όσον αφορά τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων.