Οικονομία

Η ανεργία μειώνεται, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν

Η ανεργία μειώνεται, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν Η ανεργία μειώνεται, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν
Η ανεργία μειώνεται, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να κατέγραψε το β' τρίμηνο του '14 μείωση της ανεργίας στο 26,6%, έναντι 27,8% που ήταν το α' τρίμηνο του '14 και 27,3% που ήταν το β' τρίμηνο του '13, αλλά διαπίστωσε επίσης ότι αυξήθηκε το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στο 74,4% το β' τρίμηνο του '14, από 71,4% που ήταν το α' τρίμηνο του '14.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η φυσιολογική αύξηση της εποχικής απασχόλησης που προκύπτει παραδοσιακά κάθε β' τρίμηνο του έτους περιορίζουν κάπως το ποσοστό της ανεργίας, αλλά αυτό φαίνεται ότι είναι παροδικό. Ο λόγος είναι ότι την ίδια στιγμή περιορίζονται και οι θέσεις εργασίας. Στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στους δύο από τους τρεις τομείς παραγωγής, η απασχόληση συνεχίζει να κινείται πτωτικά, κάτι που δείχνει ότι περιορίζονται οι θέσεις απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, μείωση θέσεων απασχόλησης κατά 1,1% στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, μείωση κατά 3,7% στον αριθμό των απασχολούμενων στο δευτερογενή τομέα παραγωγής και αύξηση κατά 1,2% στον τριτογενή τομέα παραγωγής, που εμπεριέχει το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, άρα και τον τουριστικό τομέα.

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας εύρεσης εργασίας είναι ότι το 72,7% των ανέργων αναζητά όχι μόνο πλήρη αλλά και μερική απασχόληση. Μάλιστα από το σύνολο των απασχολούμενων των 9,4% δουλεύει σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Από αυτούς όμως το 65,7% έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή λόγω αδυναμίας να βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε κατά το β' τρίμηνο του 2014 στα 1.280.101 άτομα. Στην ηλικιακή ομάδα 15 – 24 ετών παρουσιάζεται ανεργία που φτάνει το 52%, από 59,2% που ήταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα υψηλή όμως είναι η ανεργία που καταγράφεται στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 29 ετών (40%), ενώ στο 25,5% βρίσκεται η ανεργία στην κατηγορία 30 – 44 ετών, που θεωρείται ότι καλύπτει ένα σημαντικό μέρος από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι από το σύνολο όσων έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 19% είναι άνεργοι. Το ίδιο ισχύει και για το 27,5% όσων είναι πτυχιούχοι ανώτατης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, το 29,5% όσων έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης και το 32% εκείνων που έχουν απολυτήριο μέσης τριτάξιας εκπαίδευσης.

Σε επίπεδο περιφερειών το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα (29,9%) με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί (29,4%).

Πάντως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προέβη σε δήλωση πριν από λίγο για την ανεργία στη χώρα επισημαίνοντας το γεγονός της μείωσης της νεανικής ανεργίας. Ακριβέστερα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε τα εξής:"Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας", συμπλήρωσε.
"Έχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά. Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε", κατέληξε στη δήλωση του ο πρωθυπουργός.