Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ εγκύκλιος για την πληρωμή Ε.Π.Αλιείας 2007-2013

ΟΠΕΚΕΠΕ εγκύκλιος για την πληρωμή Ε.Π.Αλιείας 2007-2013
ΟΠΕΚΕΠΕ εγκύκλιος για την πληρωμή Ε.Π.Αλιείας 2007-2013 Εγκύκλιος οδηγιών για τη διαδικασία πληρωμής και ελέγχου πράξεων του άξονα 4 του Ε.Π.Αλιείας 2007-2013

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 4.1.2.6.
Η κατηγορία 4.1.2.6 περιλαμβάνει δράσεις διατοπικής συνεργασίας (μεταξύ αλιευτικών περιοχών της χώρας) ή και διακρατικής συνεργασίας (μεταξύ αλιευτικών περιοχών της χώρας με αλιευτικές περιοχές άλλων κρατών μελών ή τρίτων χωρών).

Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τέτοιων συνεργασιών είναι το αντικείμενο της συνεργασίας να αφορά στην υλοποίηση ενός κοινού έργου (Πράξη). Συνεργασίες μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των Ομάδων Τοπικής Δράσης μια εκ των οποίων ορίζεται συντονίστρια.

Η αίτηση μερικών πληρωμών υποβάλλεται από την ΟΤΔ στην ΕΥΔ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ , όταν το σύνολο των εξοφλημένων πληρωμών ανέρχεται τουλάχιστον στο 80% της αντίστοιχης προκαταβολής που έχει καταβληθεί στην ΟΤΔ. Σημειώνεται ότι τα παραστατικά θα πρέπει να είναι εξοφλημένα στην υποβολή του αιτήματος και να υπάρχει η αντίστοιχη κίνηση λογαριασμού από την τράπεζα.


ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ 4.1.2.5 & 4.1.2.6
Η αίτηση μερικών πληρωμών για όλες τις κατηγορίες πράξεων, υποβάλλεται από την ΟΤΔ στην ΕΥΔ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ , όταν το σύνολο των πληρωμών ανέρχεται τουλάχιστον στο 80% της αντίστοιχης προκαταβολής που έχει καταβληθεί στην ΟΤΔ.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΟΤΔ συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση υλοποίησης των πράξεων, ο συντονισμός των τοπικών προγραμμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων, οι Διοικητικές και Επιτόπιες επαληθεύσεις οι οποίες διενεργούνται από την Επιτροπή Επαλήθευσης-Πιστοποίησης Πράξεων' της ΟΤΔ καθώς και η καταβολή της αναλογούσας ενίσχυσης στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 22 της υπ. αριθ. 1911/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ1718Β/02-11-2010) όπως κάθε φορά ισχύει.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση πράξεων όπου οι δικαιούχοι είναι ΟΤΑ, η καταβολή της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης δύναται να διενεργείται από την ΕΦΔ για λογαριασμό του δικαιούχου με πίστωση απ' ευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του αναδόχου που εκτελεί το έργο. Σε αυτές τις περιπτώσεις στην αίτηση πληρωμής του ΟΤΑ θα πρέπει να αναγράφεται ότι η πληρωμή του ποσού θα γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του αναδόχου και η αίτηση συνοδεύεται από τις πιστοποιήσεις των εκτελεσθέντων εργασιών σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία δημοσίων έργων. Μετά την είσπραξη του ποσού, ο ανάδοχος οφείλει να προσκομίσει στο δικαιούχου τη σχετική απόδειξη είσπραξης και ενημερώνεται σχετικά η ΕΦΔ (ΟΤΔ Αλιείας).
 
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΥΔ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ
Για την κάλυψη των πληρωμών που έχουν διενεργηθεί από την ΟΤΔ προς τους δικαιούχους η ΕΥΔΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ διαβιβάζει στον ΟΠΕΚΕΠΕ φάκελο πληρωμής που περιλαμβάνει:
1.    Αίτηση μερικής πληρωμής δαπανών της ΟΤΔ
2.    Αποστολή και Έγκριση φακέλου Μερικής Πληρωμής Δημόσιας Δαπάνης
3.    Κατάσταση Ελέγχου (Check List)
4.    Κατάσταση Δαπανών
5.    Κίνηση του Ειδικού Τραπεζικού λογαριασμού της ΟΤΔ για τη περίοδο που καλύπτει η αίτηση.
Σε περίπτωση που η ΟΤΔ δεν έχει κάνει αίτημα για προκαταβολή, υποβάλλει αίτημα μερικής πληρωμής όταν το σύνολο των πιστοποιημένων εξοφλημένων δαπανών θα ανέρχεται στο 12% της κατηγορίας Πράξης.

ΟΠΕΚΕΠΕ
Στη συνέχεια ο φάκελος διαβιβάζεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας όπου γίνεται διοικητικός έλεγχος του φακέλου. Κατόπιν ο φάκελος διαβιβάζεται στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων-Τμήμα Λογιστηρίου Πληρωμών Τρίτων.
Η Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει στον απαραίτητο έλεγχο και στις προβλεπόμενες λογιστικές εγγραφές , εκδίδει την εντολή πληρωμής και πιστώνει το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρεί η ΟΤΔ ,για την υλοποίηση του προγράμματος και ενημερώνει το ΟΠΣΑΑ με τα απαραίτητα στοιχεία (εντολή πληρωμής).

Δείτε όλη την εγκύκλιο εδώ