Οικονομία

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να βάλει τάξη στα Επαγγελματικά Ταμεία

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να βάλει τάξη στα Επαγγελματικά Ταμεία Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να βάλει τάξη στα Επαγγελματικά Ταμεία
Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να βάλει τάξη στα Επαγγελματικά Ταμεία Απο το Βασίλη Αγγελόπουλο Το καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), επιχειρεί να τακτοποιήσει υπουργική απόφαση που πρόκειται να υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τις επόμενες ημέρες.

Με στόχο την καλύτερη θεσμική και νομική κάλυψη, η συγκεκριμένη απόφαση προωθείται αυτή την περίοδο, για να προληφθεί ο κίνδυνος να αυξηθούν τα ΤΕΑ έως τα μισά του επόμενου έτους και να μην έχει ρυθμιστεί το καθεστώς λειτουργίας τους. Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί η δυνατότητα στα ταμεία ασφάλισης και τους τομείς πρόνοιας των Σωμάτων Ασφαλείας, εάν το επιλέξουν οι αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις, να μετατραπούν σε Επαγγελματικά Ταμεία έως τον Ιούλιο του 2015. Σε διαφορετική περίπτωση θα απορροφηθούν και αυτά, από το ΕΤΕΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος των παροχών (συντάξεις – εφάπαξ) που θα μπορούν να χορηγούν. Στην υπουργική απόφαση γίνεται ξεκάθαρα λόγος για προσπάθεια εξασφάλισης της βιωσιμότητας των ταμείων, προς το συμφέρον τόσο των ασφαλισμένων, όσο και των συνταξιούχων τους.

Στο πλαίσιο αυτό περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί να γίνεται συνετή διαχείριση των αποθεματικών, αλλά και να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι διοικήσεις τους. Ειδική αναφορά γίνεται στους κινδύνους που διατρέχουν τα ΤΕΑ και στον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισής τους. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν τις εξής κατηγορίες:

*Χρηματοδότηση
*Ρευστότητα
*Αναλογιστικός κίνδυνος: Προβλέπεται να επιλέγεται τουλάχιστον ένας ανεξάρτητος φορέας, που ανά έτος θα υποβάλλει γραπτή έκθεση, για να διαπιστώνεται η προοπτική του ταμείου σε βάθος χρόνου.
*Ασφαλιστικός κίνδυνος: Αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεών του, δηλαδή κυρίως των συντάξεων.
*Επενδυτικός κίνδυνος: Πρόβλημα που δημιουργείται από τη δυσμενή μεταβολή των τιμών της αγοράς ή από κάποιον αντισυμβαλλόμενο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
*Κίνδυνος αναντιστοιχίας παθητικού και ενεργητικού: Προκύπτει όταν υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για να καλύψουν τις υποχρεώσεις.

Ουσιαστικά, προβλέπεται για να προλαμβάνονται οι παραπάνω κίνδυνοι, να υπάρχει η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου, με την οποία θα αξιολογείται η κάθε διοίκηση για την καταλληλότητά της να ανταποκριθεί ή όχι στις ευθύνες που έχει αναλάβει.

Στο πλαίσιο της αποφυγής του αναλογιστικού κινδύνου, οι διοικήσεις των ΤΕΑ, υποχρεώνονται στο εξής να συντάσσουν Κανονισμό Οικονομικής και Λογιστικής Λειτουργίας. Επίσης, δεσμεύονται για να καταρτίζουν οικονομικές καταστάσεις και ισολογισμούς. Τα παραπάνω, θα πρέπει να υποβάλλονται στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Υπάρχει στην υπουργική απόφαση και η πρόβλεψη ότι τα ΤΕΑ, εάν πρώτα έχουν ενημερώσει έγκαιρα τις αρμόδιες αρχές, θα μπορούν να αναθέτουν τη διαχείρισή τους, σε άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα μπαίνουν αυστηρά κριτήρια για την επιλογή των διοικήσεων στα Ταμεία αυτά. Ειδικά στην περίπτωση σύστασης επενδυτικής επιτροπής, προβλέπεται να υπάρχει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στις υποχρεώσεις που έχουν οι διοικήσεις των ΤΕΑ είναι να υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές τους εξής κανονισμούς:

*Εσωτερικής Λειτουργίας.
*Επενδύσεων.
*Λειτουργίας Επενδυτικής Επιτροπής.
*Παροχών
*Οικονομικής και Λογιστικής Λειτουργίας
*Προμηθειών

Δίνεται χρονικό περιθώριο τριών μηνών, από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης για να συμμορφωθούν οι διοικήσεις των ΤΕΑ στο νέο κώδικα λειτουργίας των ταμείων τους.