Οικονομία

Συλλογικές συμβάσεις στους εργαζόμενους ΔΕΥΑ ζητά η ΓΣΕΕ

Συλλογικές συμβάσεις στους εργαζόμενους ΔΕΥΑ ζητά η ΓΣΕΕ Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, με αίτημα την αποκατάσταση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των όρων αμοιβής των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Από την 1/1/2013, το προσωπικό των ΔΕΥΑ έχει υπαχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, με συνέπεια να μην υπάρχει ένα ισορροπημένο και αξιοπρεπές σύστημα αμοιβής που να ανταποκρίνεται στις ειδικές συνθήκες εργασίας του συγκεκριμένου προσωπικού.

Για το λόγο αυτό, η ΓΣΕΕ συνηγορεί στο αίτημα της ΠΟΕ- ΔΕΥΑ για την εξαίρεση του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, από την εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου.

Όπως αναφέρεται "Εξάλλου, η ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των ΔΕΥΑ με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις συνάδει τόσο στη φύση των ΔΕΥΑ όσο και στους κανόνες λειτουργίας τους.

Όπως είναι γνωστό, οι ΔΕΥΑ έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαθέτουν δική τους διοίκηση, ανεξάρτητη ταμειακή υπηρεσία και ιδιαίτερο προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, με βάση τον οποίο γίνεται η οικονομική διαχείρισή τους.

Ακόμη, διαθέτουν δική τους περιουσία και δικούς τους πόρους, ανεξάρτητη και αυτοτελή εσωτερική οργάνωση και λειτουργία με βάση κανονισμούς που συντάσσονται από τα όργανα διοίκησής τους, ενώ δεν υπάγονται στην κατηγορία των ΟΤΑ, ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τον οποίο αντιθέτως ρητά εξαιρούνται".