Οικονομία

ΙΚΑ: Κάλυψη στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της πρώην Αγροτικής τράπεζας

ΙΚΑ: Κάλυψη στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της πρώην Αγροτικής τράπεζας
ΙΚΑ: Κάλυψη στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της πρώην Αγροτικής τράπεζας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΕΟΠΥΥ αποκτούν τόσο οι εργαζόμενοι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), όσο και οι συνταξιούχοι αυτής.

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του ΙΚΑ, γνωστοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι πρέπει να δέχονται την ασφάλιση στον κλάδο υγείας των ασφαλισμένων – εργαζόμενων, αλλά και των συνταξιούχων που προέρχονται από την πρώην ΑΤΕ. Συγκεκριμένα:

* Θα γίνονται εφεξής κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη με όριο από 1η Αυγούστου 2013 και μετά για τους εργαζόμενους σε θυγατρικές επιχειρήσεις της πρώην ΑΤΕ, σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, σε συλλόγους συνταξιούχων, για τους οποίους γίνονται κρατήσεις έως τώρα μόνο για τον κλάδο σύνταξης. Όπως είναι γνωστό το πρώην ΤΣΠΑΤΕ έχει ενταχθεί πλέον στο ΙΚΑ.

* Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους της πρώην ΑΤΕ, οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες ή ΝΠΔΔ και είχαν διατηρήσει το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς στο πρώην ΤΣΠΑΤΕ, επίσης θα πρέπει να γίνονται κρατήσεις υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στο ΙΚΑ.

* Ειδικά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το πρώην ΤΣΠΑΤΕ λόγω γήρατος, με αναστολή καταβολής της σύνταξης, μπορούν να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον ίδιο φορέα με τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Ταμείου. Προϋπόθεση όμως είναι να καταβάλλουν οι ίδιοι την εισφορά συνταξιούχου 4% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, η οποία θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ.

Στο ίδιο έγγραφο, η διοίκηση του ΙΚΑ, επισημαίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, ότι οφείλουν να ενημερώσουν τους εργοδότες για το πακέτο κάλυψης των εργαζομένων τους, που προέρχονται από την πρώην ΑΤΕ. Επίσης, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας. Τονίζεται δε, ότι η παρακράτηση και η απόδοση εισφορών για υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να γίνει για το χρονικό διάστημα από 1.8.2013 και εφεξής, χωρίς όμως οι εργοδότες να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις, αφού δεν γνώριζαν για την πορεία του ΤΥΠΑΤΕ.

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι του πρώην Ταμείου Συντάξεως Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας (ΤΣΠΑΤΕ), οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ και οι εργαζόμενοι σε θυγατρικές επιχειρήσεις της εν λόγω τράπεζας, αλλά και σε συλλόγους συνταξιούχων και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, υπάγονταν το ΤΥΠΑΤΕ για υγειονομική περίθαλψη. Οι πρώην εργαζόμενοι στην ΑΤΕ μετά την πρόσληψή τους στην τράπεζα Πειραιώς (27 Ιουλίου 2012), υπάχθηκαν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΑΥΤΕΚΩ . Ειδικά οι συνταξιούχου του ΤΣΠΑΤΕ δικαιούνται από 1η Ιουνίου 2013 παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ. Από την 1.8.2013 το ΤΥΠΑΤΕ έχει καταθέσει αίτηση για διάλυση και έχει γνωστοποιήσει την αδυναμία του για παροχή υπηρεσιών υγείας.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), έχουν υπάρξει σειρά αιτημάτων από μεμονωμένους ασφαλισμένους και συλλόγους συνταξιούχων που υπάγονταν στο ΤΥΠΑΤΕ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη κάλυψή τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά και αυτές οι περιπτώσεις συνταξιούχων.