Οικονομία

Αυξάνονται τα μέτρα στα λιμάνια υπό τον φόβο κρούσματος Εμπολα

Αυξάνονται τα μέτρα στα λιμάνια υπό τον φόβο κρούσματος Εμπολα Αυξάνονται τα μέτρα στα λιμάνια υπό τον φόβο κρούσματος Εμπολα
Αυξάνονται τα μέτρα στα λιμάνια υπο τον φοβο κρούσματος Εμπολα Αυξημένα μέτρα για τυχόν εντοπισμό κρουσμάτων Εμπολα στα λιμάνια της χώρας θα ισχύσουν από σήμερα σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Στην εγκύκλιο σήμερα που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την ατομική προστασία πληρωμάτων και επιβατών και για τη διαχείριση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο στο εξής πριν καταπλεύσει οποιοδήποτε πλοίο διεθνούς ναυσιπλοΐας, θα πρέπει να συμπληρώνονται έντυπα - δηλώσεις υγείας ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει συμπτώματα ή όχι,λ ενώ  θα πρέπει να δίνονται και πληροφορίες για όλη τη διαδρομή του πλοίου μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα.

Σκοπός των μέτρων ελέγχου των επιβαινόντων σε πλοία (πληρώματος και επιβατών) που καταπλέουν στα Ελληνικά λιμάνια είναι η έγκαιρη ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού. Αυτό προϋποθέτει την ενίσχυση της ετοιμότητας των ναυτιλιακών εταιριών και των αρμόδιων Αρχών των λιμένων αναφορικά με τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών καθώς και την παροχή οδηγιών για τη νόσο σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που προέρχονται από τις πληγείσες χώρες.

Ειδικότερα πριν τον κατάπλου πλοίων διεθνούς ναυσιπλοΐας στα ελληνικά λιμάνια θα αποστέλλονται ανεξαιρέτως οι Ναυτιλιακές Δηλώσεις Υγείας (θετικές και αρνητικές) συνοδευόμενες από το ακόλουθο πληροφοριακό υλικό:

    Τον κατάλογο των λιμένων που προσέγγισε το πλοίο από την έναρξη του ταξιδιού με ημερομηνίες απόπλου, ή των λιμένων προσέγγισης εντός των τελευταίων τριάντα ημερών, αναλόγως του ποιο χρονικό διάστημα είναι μικρότερο.
    Τον κατάλογο των μελών του πληρώματος, των επιβατών ή άλλων προσώπων που επέβησαν στο πλοίο/σκάφος από τότε που ξεκίνησε το διεθνές δρομολόγιο ή εντός των τελευταίων τριάντα ημερών, αναλόγως ποιο χρονικό διάστημα είναι μικρότερο.
    Θετικής Ναυτιλιακής Δήλωσης Υγείας (παρουσία κρούσματος λοιμώδους φύσεως)
    Κατάπλων πλοίων με μεγάλο κλειστό πληθυσμό (κρουαζιερόπλοια)
    Κατάπλων πλοίων που προέρχονται από χώρες με επιδημία Έμπολα
    Με βάση τον αναθεωρημένο Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (Παράρτημα 8 του Δ.Υ.Κ.), το έντυπο της Ναυτιλιακής Δήλωσης Υγείας έχει καθορισμένο πρότυπο.
    Η Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας πρέπει να φέρει πρωτότυπη υπογραφή του Πλοιάρχου και σε περίπτωση παρουσίας, του ιατρού του πλοίου.
    Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική.

Επισημαίνεται ότι στις ακόλουθες περιπτώσεις:

οι εν λόγω Ναυτιλιακές Δηλώσεις Υγείας θα αποστέλλονται48 ώρες πριν τον κατάπλου με επικαιροποίησή τους στις 24 ώρες και οι λίστες πληρώματος και επιβατών θα περιέχουν εκτός από ονόματα, καιτηλέφωνα επικοινωνίας και τόπο διαμονής στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, προς αποφυγή περιστατικών κατάθεσης ελλιπών - άκυρων Ναυτιλιακών Δηλώσεων Υγείας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Σε κάθε πλοίο θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος και πλήρης ενημέρωση των ταξιδιωτών. Το σχέδιο έχει καταρτιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ακολουθείται διεθνώς εάν αναφερθούν ύποπτα συμπτώματα εν πλω.

Αν υπάρξει ύποπτο περιστατικό κατά την άφιξη στο λιμάνι, δίνονται οδηγίες για τη φροντίδα και μεταφορά του ασθενή.
Η εγκύκλιος συνοδεύεται από λεπτομερείς οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τις προδιαγραφές του ατομικού εξοπλισμού προστασίας και την εφαρμογή των μέσων ατομικής προστασίας