Οικονομία

Σε ισχύ η ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία έρχεται και ηλεκτρονική αίτηση

Απο 1η Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά η αίτηση για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία Απο 1η Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά η αίτηση για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία
Απο 1η Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά η αίτηση για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία Σε ισχύ η ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία έρχεται και ηλεκτρονική αίτηση Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Από σήμερα και έως τις 31 Μαρτίου θα βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που παρέχει το δικαίωμα ένταξης με αποπληρωμή σε 100 μηνιαίες δόσεις το πολύ. Ως προϋπόθεση έχει τεθεί το όριο να μην έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Οκτώβριο και μετά.

Στην σχετική εγκύκλιο που αναρτήθηκε σήμερα στο σύστημα «Διαύγεια», υπάρχει η πρόβλεψη για έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις, εάν η οφειλή αποπληρωθεί σε 100 δόσεις. Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής, προβλέπεται 100% έκπτωση από τις προσαυξήσεις. Χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν καταβάλλουν το έως δύο μηνιαίες δόσεις.

Για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση, για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία καταβάλλονται προσπάθειες να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Δεκεμβρίου.

Έως τότε, η υποβολή της αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση θα μπορεί να γίνει, για οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, στα κατά τόπους αρμόδια περιφερειακά Κέντρα. Οι υπόλοιπες οφειλές του ΙΚΑ, θα μπορούν να ρυθμιστούν με υποβολή αίτησης και στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» και ήταν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς προβλέπεται πρόσθετη μείωση κατά 20% σε προσαυξήσεις, τέλη καθυστέρησης και λοιπές επιβαρύνσεις. Μάλιστα, η έκπτωση ισχύει αναδρομικά, από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής».

Γενικότερα, για όλες τις περιπτώσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, το επιτόκιο που βαρύνεται η κύρια οφειλή, υποχωρεί στο 4,56%.

δείτε εδώ όλοκληρη την εγκύκλιο για την ρύθμιση