Οικονομία

Υποχρεωμένη η ΔΕΗ να χορηγεί στους ιδιοκτήτες στοιχεία για την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ απο ενοικιαστές

Υποχρεωμένη η ΔΕΗ να χορηγεί στους ιδιοκτήτες στοιχεία για την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ απο ενοικιαστές Υποχρεωμένη η ΔΕΗ να χορηγεί στους ιδιοκτήτες στοιχεία για την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ απο ενοικιαστές
Υποχρεωμένη η ΔΕΗ να χορηγεί στους ιδιοκτήτες στοιχεία για την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ απο ενοικιαστές Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η ΔΕΗ χορήγησε σε ιδιοκτήτρια μισθωμένου ακίνητου, ηλεκτροδοτούμενου από παροχή μετεγγραμμένη στο όνομα της μισθώτριας, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ κατά το χρονικό διάστημα, στο οποίο το συγκεκριμένο τέλος ήταν ενσωματωμένο στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Η ιδιοκτήτρια είχε προσφύγει στην ανεξάρτητη Αρχή, διαμαρτυρόμενη γιατί το αρμόδιο κατάστημα της ΔΕΗ δεν δέχθηκε να παραλάβει αίτησή της για τη χορήγηση στοιχείων σχετικά με την εξόφληση από τη μισθώτρια των οφειλόμενων δόσεων του ΕΕΤΗΔΕ, έτους 2012 και ζήτησε, για την παροχή πρόσβασης στα αιτούμενα στοιχεία, την προσκόμιση εισαγγελικής παραγγελίας.

Σημειώνεται, ότι η ιδιοκτήτρια απευθύνθηκε στη ΔΕΗ, επειδή είχε λάβει ατομική ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για ανείσπρακτο υπόλοιπο οφειλής ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012, το οποίο προέκυψε μετά τη σχετική εκκαθάριση που διενεργήθηκε από τη ΔΕΗ στις 21/6/2013.

Ο Συνήγορος απευθυνόμενος εγγράφως στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ επισήμανε τα εξής:

- Η αναφερόμενη ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου βαρύνεται βάσει νόμου µε το ΕΕΤΗ∆Ε έτους 2012. Επιπλέον δε υποχρεούται κατόπιν της σχετικής ατομικής ειδοποίησης να καταβάλει το ανεξόφλητο υπόλοιπο του καταλογιζόμενου σχετικού τέλους. Συνεπώς, η ενδιαφερόμενη θεμελιώνει «άμεσο, προσωπικό και ενεστώς ειδικό έννομο συμφέρον» για την αναζήτηση από τη ΔΕΗ έγγραφης πληροφόρησης σχετικά µε τα ποσά που η τελευταία εισέπραττε από τη μισθώτρια κατά την πληρωμή των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος, για την εξόφληση των δόσεων του οφειλόμενου ΕΕΤΗΔΕ.

- Η ΔΕΗ, η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό του Κράτους τη βεβαίωση και είσπραξη δημοσίων εσόδων (ΕΕΤΗΔΕ), δεσμεύεται άμεσα από τις συνταγματικές επιταγές (αρ.10&3 Σ) και συνεπώς υποχρεούται να παραλάβει την αίτηση της ενδιαφερόμενης και να απαντήσει σχετικά.

- Η έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας, δεν αποτελεί μέρος της διοικητικής διαδικασίας πρόσβασης στις αιτούμενες πληροφορίες ή αναγκαία προϋπόθεση για τη σχετική κρίση της ΔΕΗ.