Οικονομία

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες Μιας Στάσης, προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες Μιας Στάσης, προωθεί το υπουργείο Εργασίας Νέες ψηφιακές υπηρεσίες Μιας Στάσης, προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες Μιας Στάσης, προωθεί το υπουργείο Εργασίας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενέταξε το υπουργείο Εργασίας, της ψηφιακές υπηρεσίες «μιας στάσης».

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο 1.708.027 ευρώ, από τα οποία από το ΠΔΕ το 2014 θα διατεθούν 347.160 ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τη διαδικασία ψηφιακής σύγκλισης και επιμερίζεται σε δράσεις που αφορούν τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στις περιφέρειες Μακεδονίας – Θράκης, Κρήτης και νησιών του Αιγαίου, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου, αλλά και Αττικής. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το υπουργείο Υποδομών, μιας και εντάσσεται σε ζητήματα που αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Οι άξονες δράσεις είναι οι εξής:

*Ανάπτυξη και λειτουργίας υπηρεσίας «μιας στάσης (One – Stop – Shop)», σε πανελλαδική κλίμακα, μέσω διαδικτυακών ψηφιακών υπηρεσιών και πολυκαναλικής (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, κέντρα Ίριδα) εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων επί θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας. Θα υπάρχει επιχειρησιακή αξιοποίηση της υφιστάμενης πληροφορίας, ασφαλιστικής φύσεως, εργασιακής απασχόλησης για τον πολίτη – ασφαλισμένο, αλλά και διαδικασίες – πληροφορίες εργοδοτικού ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις.

*Διασφάλιση θεμάτων ροής εργασιών και διαχείρισης εγγράφων και γνώσης – πληροφορίας. Η συγκεκριμένη ψηφιακή υπηρεσία πρέπει να διακρίνεται από ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια, από αντικειμενικότητα, από γνώση και ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για την πορεία του αιτήματός του.

*Θα υπάρχει επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα, πέρα των ορίων του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να ανταλλάσσονται στοιχεία με άλλα υπουργεία και γενικές γραμματείες.

*Θα υπάρχει επιτελική παρακολούθηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.

Το συγκεκριμένο έργο ψηφιακής σύγκλισης, θα έχει τη δυνατότητα της παροχής των εξής υπηρεσιών:

-          Άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας

-          Άδεια λειτουργίας σε εταιρίες προσωρινής απασχόλησης

-          Διαχείριση παροχών ανεργίας.

-          Διαχείριση ασφαλιστικών παροχών.

-          Διαχείριση επιλεξιμότητας εργασίας των αλλοδαπών.

-          Διαχείριση θεμάτων εργατικού δικαίου.

-          Διαχείριση προνοιακών παροχών.

-          Διαχείριση θεμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων.

-          Διαχείριση θεμάτων επαγγελματικής υγείας.