Οικονομία

Επαναπατρίζονται οι καταθέσεις που «πέταξαν» τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό

Επαναπατρίζονται οι καταθέσεις που «πέταξαν» τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό Φωτογραφία: Intime
Ο πρόεδρος της ΤτΕ αποκαλύπτει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν επιστρέψει σημαντικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό.

Στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ευρωστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνένευξή του στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Βεργανελάκη, αποκαλύπτοντας ότι εξαιτίας αυτών, τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι καταθέσεις Ελλήνων σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα κατά τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης.

Ο κ. Στουρνάρας διεμήνυσε ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς, ενώ, το τελευταίο διάστημα έχουν επιστρέψει σημαντικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης εμφανίστηκε καθόλα καθησυχαστικός απέναντι σε όσους ανησυχούν για ενδεχόμενο νέας λιτότητας, σύμφωνος με την πολιτική της κυβέρνησης στο μείζον θέμα της επιχείρησης πάταξης της φοροδιαφυγής, ρεαλιστής όσον αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, δημοσιονομικής πειθαρχίας και μείωσης επιτοκίων και, το κυριότερο, ειλικρινέστατος σε αμέλειες και αβλεψίες προκατόχων του, σε κάθε τομέα οικονομικής πολιτικής.

Στο επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης ο κ.Στουρνάρας επιχείρησε ένα συμπερασματικό «άλμα» από τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης και το αποτύπωμά τους στην αποταμιευτική κουλτούρα των Ελλήνων μέχρι σήμερα.

ΕΡ: Πολλές χώρες εμφανίζουν σημάδια «Ελληνικής Κρίσης» του 2009. Με δεδομένο το αυξημένο κόστος δανεισμού, τι εκτιμάτε στο άμεσο μέλλον γι’ αυτές τις οικονομίες και την ευρωζώνη γενικότερα;

ΑΠ: Η αύξηση του κόστους δανεισμού ήταν ένα απαραίτητο μέτρο που έλαβαν οι Κεντρικές Τράπεζες για να καμφθεί ο πληθωρισμός και όπως φαίνεται αποδίδει. Μετά την κρίση του 2009, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα, οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έχουν πολύ πιο υψηλά κεφάλαια απ’ ό,τι τότε και οι νομισματικές και δημοσιονομικές Αρχές έχουν πάρει πολλά μαθήματα από την κρίση του 2009-2010…

ΕΡ: Με δεδομένο ότι τα δάνεια της Ελλάδας κατέχονται από κρατικές οντότητες, σε αντίθεση με των άλλων χωρών που κατέχονται από ιδιώτες, αυτό μας δίνει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως χώρα;

ΑΠ: Αυτό είναι πολύ θετικό, έχετε δίκιο. Αλλά για να το κερδίσουμε, περάσαμε μια μεγάλη κρίση, πήραμε σημαντικά μέτρα για να μειώσουμε τα πολύ μεγάλα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το έλλειμμα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η Ελλάδα έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες συνεχίζει. Σήμερα η χώρα ακολουθεί μια ορθόδοξη δημοσιονομική, χρηματοπιστωτική και διαρθρωτική πολιτική και αυτό μας έχει κάνει να θεωρούμεθα διεθνώς ένα success story.

ΕΡ: Σας συναντά στον δρόμο ένας βιοπαλαιστής, ένας εργαζόμενος, και σας ρωτά: Είναι ασφαλές το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα; Μπορώ να είμαι ήσυχος ότι είναι εξασφαλισμένες απόλυτα οι οικονομίες μου στην τράπεζα; Τι του απαντάτε;

ΑΠ: Απόλυτα ασφαλείς, θα του έλεγα. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Αλλωστε, τον τελευταίο καιρό Ελληνες επαναπατρίζουν με σημαντικούς ρυθμούς καταθέσεις που είχαν βγάλει στο εξωτερικό την περίοδο της μεγάλης κρίσης.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα  στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»