Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ομάδα Διοίκησης Έργου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Υπουργείο Εργασίας: Ομάδα Διοίκησης Έργου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Υπουργείο Εργασίας: Ομάδα Διοίκησης Έργου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Υπουργείο Εργασίας: Ομάδα Διοίκησης Έργου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τροπολογία που ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, δίνεται στο εξής το δικαίωμα να μπορούν και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) να λειτουργούν προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» που παρέχουν πολύτιμη βοήθεια σε ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας, ΑμεΑ, που δυσκολεύονται να συντηρηθούν μόνοι τους.

Ταυτόχρονα, στην ίδια τροπολογία, που αποτέλεσε πρωτοβουλία του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, θεσμοθετήθηκε η λειτουργία Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), ως Μονάδα Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός και η αποτελεσματικότερη συνεργασία όσων εμπλέκονται στην υλοποίηση του Προγράμματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, διαπίστωσαν ότι υπάρχει δυσκολία στην ταυτόχρονη λειτουργία των επιμέρους προγραμμάτων «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων» και «Κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα» και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου. Προτείνεται η δυνατότητα αντικατάστασης των εργαζομένων που αποχώρησαν από το πρόγραμμα, μιας και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έλλειψη ορισμένων ειδικοτήτων άκρως απαραίτητων.

Σε άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και τα Κέντρα διημέρευσης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία. Επίσης, αντιμετωπίζεται η καθυστέρηση έναρξης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) τα οποία θα διαχειριστούν τους πόρους του ΕΚΤ (20%) που αφορούν και την λειτουργία των Κοινωνικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό και για να μην στερηθούν των αντίστοιχων υπηρεσιών άτομα ηλικιωμένα και άτομα με Αναπηρία, προτείνεται η παράταση μέχρι 30-09-2015 των συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και συγκεκριμένα της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων ». Για το ίδιο διάστημα παρατείνονται και οι συμβάσεις εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 21 του νόμου 2190/94.

Με αυτές τις ρυθμίσεις διασφαλίζεται η συνέχιση των Προνοιακών Προγραμμάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, αφού καλύπτουν όλο το διάστημα μέχρι την ένταξη τους στο Νέο ΕΣΠΑ.