Οικονομία

Ενίσχυση 1.000 ευρώ στα παιδιά θυμάτων πλημμυρών

Ενίσχυση 1.000 ευρώ στα παιδιά θυμάτων πλημμυρών
Τη χορήγηση τακτικής μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στα προστατευόμενα τέκνα θανόντων, κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν τις περιοχές: Μάνδρας Αττικής την 15η Νοεμβρίου 2017, Αγίας Πελαγίας Κρήτης την 15η Οκτωβρίου 2022 και Μαγνησίας την 5η Σεπτεμβρίου 2023, ποσού 1.000,00 € ανά τέκνο περιλαμβάνει σχετική ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ.

Η ανωτέρω τακτική μηνιαία οικονομική ενίσχυση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δικαιούχοι της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης θεωρούνται:

Α. Τα άγαμα τέκνα, φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα και όσα εξομοιώνονται με αυτά θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν τις περιοχές: Μάνδρας Αττικής την 15η Νοεμβρίου 2017, Αγίας Πελαγίας Κρήτης την 15η Οκτωβρίου 2022 και Μαγνησίας την 5η Σεπτεμβρίου 2023, που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή είναι φοιτητές ή σπουδαστές και μέχρι την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών τους σπουδών ή την ολοκλήρωση της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μόνο κατά τον χρόνο της διάρκειας φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.
Ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους.
Αρμόδια όργανα για την χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης είναι η Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Αρμόδιο όργανο για την έκδοση πράξεων χορήγησης, απόρριψης, τροποποίησης, ανάκλησης, αναστολής, διακοπής και επαναχορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης ορίζεται ο Προϊστάμενος του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΑ.

Διαδικασία χορήγησης

1. Για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, οι δυνητικά δικαιούχοι υποβάλλουν στη Διεύθυνση Οικογενειακών Επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στην οπαία αναγράφονται τα παρακάτω:

α) Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και μητρώνυμο του αιτούντος και των τέκνων για τα οποία αιτείται η οικονομική ενίσχυση.

β) Ίδρυμα φοίτησης, για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν σε ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, καθώς και σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

γ) Αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αιτούντος.

δ) Αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του αιτούντος και των προστατευόμενων τέκνων του θανόντος.

στ) Στοιχεία λογαριασμού τράπεζας (ΙΒΑΝ), στον οποίο είναι δικαιούχοι.

2. Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων των ορφανών τέκνων που αποτελούν ιδία οικογένεια υποβάλλεται αίτηση - υπεύθυνη δήλωση από το φυσικό πρόσωπο που έχει με δικαστική απόφαση την επιτροπεία - επιμέλεια των ανήλικων τέκνων. Όσον αφορά ενήλικα τέκνα ορφανά και από τους δύο γονείς, η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από το μεγαλύτερο σε ηλικία τέκνο, δηλώνοντας ως εξαρτώμενα τέκνα, τον εαυτό του και τα αδέρφια του.

Τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση είναι τα ακόλουθα:

α) Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αιτούντος και όσων τέκνων διαθέτουν.

β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας του θανόντος με κανονική εγγραφή.

γ) Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν σε ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, καθώς και σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

δ) Δικαστική απόφαση ανάθεσης επιμέλειας του Επιτρόπου ή του ασκούντος την επιμέλεια των προστατευομένων τέκνων, όπου απαιτείται.

ε) Φωτοαντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο ο αιτών είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

στ) Δικαστική απόφαση ανάθεσης επιμέλειας του Επιτρόπου η του ασκούντος την επιμέλεια των προστατευομένων τέκνων.

ζ) Δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη ή ιδιωτικό συμφωνητικό ανάθεσης επιμέλειας των προστατευομένων τέκνων.