Οικονομία

Αυγενάκης: Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε αλλαγές στη λειτουργία της ΚΑΠ

Αυγενάκης: Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε αλλαγές στη λειτουργία της ΚΑΠ
Αισιόδοξος ότι η Κρήτη θα πρωτοστατήσει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων τα οποία σύντομα θα κατακτήσουν τις αγορές εκτός συνόρων της χώρας μας, δήλωσε από τα Χανιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υπουργός μίλησε για τα προβλήματα της νέας ΚΑΠ, για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο το οποίο τελικά δε θα χαθεί, όπως είπε, για την Κρήτη, τη συνεργασία του υπουργείου με το ΜΑΙΧ, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως Παρατηρητήριο σε όλη την Κρήτη, καθώς επίσης και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τη διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης 2023.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα διακατέχεται από πνεύμα δικαιοσύνης, θα καλύπτει και νέους κινδύνους, θα παρέχει πραγματική ασφάλεια στους παραγωγούς, ενώ παράλληλα οι έλεγχοι στο γάλα, στο κρέας, στο λάδι, στα οπωροκηπευτικά και στο μέλι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν με στόχο την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις. Ο υπουργός προειδοποίησε μάλιστα όσους παρανομούν, ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, ενώ ανακοίνωσε και την τροποποίηση της ΚΥΑ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.

Όπως είπε, "...υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο. Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά". Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής. Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό, είπε ο κ. Αυγενάκης. «Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός μίλησε και για το Μεταφορικό ισοδύναμο τονίζοντας ότι η Κρήτη θα έχει κατανομή 25%. Πρόκειται για ένα θέμα που αναδείχθηκε ως πρόβλημα και από τα τέσσερα επιμελητήρια του νησιού, είπε ο κ. Αυγενάκης συμπληρώνοντας ότι οι πρόεδροι των επιμελητηρίων "...είχαν δίκιο. Δουλέψαμε συντονισμένα και είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει πλέον φόβος και αγωνία για αποκλεισμό της Κρήτης από το Μεταφορικό Ισοδύναμο".

Είπε, παράλληλα, ότι πλέον και τα ποσά που θα προβλεφθούν θα είναι αυξημένα κατά δύο εκατομμύρια οπότε από 8 θα πάμε στα 10 εκατομμύρια. Σε ότ,ι αφορά το ποσοστό του αντισταθμίσματος (ΑΝΗΚΟ) από το 20% θα πάει στο 40%, ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να αντιμετωπίζονται όπως οι επιχειρήσεις μεγάλων νησιών (όπως Ρόδος, Λέσβος, Κως κλπ). Ανέφερε ότι για να περιοριστεί η κακή χρήση του μέτρου θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις με τον κύριο ή / και μέχρι 2 δευτερεύοντες ΚΑΔ. Έτσι θα αποφευχθεί να εντάσσονται ευκαιριακά ΚΑΔ, ενώ οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω και θα γίνεται διασταύρωση μέσω my AADE ώστε οι φορτωτικές να αντιστοιχούν σε υπαρκτά τιμολόγια αγοράς των μεταφερόμενων πρώτων υλών ή προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 23-27 δήλωσε ότι το υπουργείο είχε εντοπίσει από νωρίς το ότι είχε πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα έγκαιρα ξεκίνησε να δημιουργεί συμμαχίες, όπως οι εννέα χώρες του Νότου της ΕΕ, την EUMED-9, "...και με πρωτοβουλία της Ελλάδας καταφέραμε να μπει στο κοινό ανακοινωθέν η ανάγκη αλλαγής της ΚΑΠ. Καταθέσαμε 19 σημεία για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, 4 εξ αυτών είναι και για δομικές αλλαγές. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η χώρα μας για να κάνει γρηγορότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρημάτων. Να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες μέλη να μεταφέρουν χρήματα από πυλώνα σε πυλώνα, ώστε να μη χάνονται πόροι.

"Η ΚΑΠ θα φέρει συνολικά 19,5 εκατομμύρια στον πρωτογενή τομέα αλλά έχει προβλήματα στον τρόπο λειτουργία της, στον τρόπο που χτίστηκε και πώς εφαρμόζεται. Προβλήματα γραφειοκρατίας, ένα βαρύ πέπλο ελέγχων που δυσκολεύει τη ζωή των παραγωγών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, και της διαχειριστικής αρχής που καλούνται να υποδεχτούν τα χρήματα και να τα διοχετεύσουν. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε αλλαγές στη λειτουργία της ΚΑΠ", ανέφερε ο κ. Αυγενάκης. Μάλιστα όπως γνωστοποίησε μόλις χθες ξεκίνησε η διανομή ενός ερωτηματολογίου προς τους Ευρωπαίους αγρότες, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος, που η Ελλάδα έχει αναδείξει.

Ο υπουργός κάλεσε επίσης όλα τα κόμματα να ενεργοποιηθούν στις ευρώ ομάδες που ανήκουν "...και να καταφέρουμε αν όχι στο σύνολο, για ένα σημαντικό μέρος των προτάσεων, να πείσουν τους ομολόγους συναδέλφους τους, που ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα, να υιοθετήσουν και να κινήσουν όλες τις δυνάμεις, ώστε να γίνουν αλλαγές πριν τις ευρωεκλογές. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα", είπε ο κ. Αυγενάκης.

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγρότες κτηνοτρόφοι, επιμελητήριο και φορείς ενημερώθηκαν ότι θα γίνει διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης 2023, ενώ έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.